RLDN!

rldn-3

Aska och jag har numera tävlat klart i nybörjarklassen i rallyn! Gick in och kikade igår och såg att hon fått sin titel registrerad hos SKK! Vi tog våra sista godkända resultat på Nedansiljans BK. Ett på 78 poäng och ett på 92 poäng, jag är dock osäker på att jag fick rätt protokoll på 78 poängs rundan för avdragen var inte alls där jag trodde de skulle vara. En sak som däremot var lite tråkig var att vi inte fick en endaste rosett eller någonting. Okej vi kom 6:a som bäst och jag fattar att man inte kan ge rosetter till alla godkända, även om jag tycker det är hemskt trevligt. Men när vi har hållit lydnadstävlingar på klubben hemma har tävlande fått maila sekretariatet om de har chans till LP. Det står alltid i PM:et, jag kan inte låta bil att undra varför man inte kör samma på rallyn? Det är ju ändå en titel.

rldn-4

Försökte få till en sån där käck bild som “alla tar” när Aska höll rosetten.. Men det är ju inte riktigt så hon jobbar. Det här med att apportera saker är ju inte riktigt hennes grej. Det är väl mycket därför (och p.g.a platsliggningen) som vi tagit “indefinite hiatus” på lydnadsfronten. Dock kommer ju bärande av föremål även i rallyn så vi kanske kan ta upp lydnaden efter det och ta ett första pris i klass 1. Jag tvivlar egentligen inte på att vi skulle klara av det. Men jag tycker det är mycket pill i lydnaden, det är väl delvis därför jag tycker rally är så roligt. Det är lagom lätt helt enkelt, att få tävla i en sport som inte upplevs som så svår (för oss, inser att alla har olika förutsättningar) och bara rolig har gjort mycket för motivationen för mig! Självklart har vi lite att jobba på även där, måste få bort nosandet hon har för sig. För på våra riktigt bra rundor är det enda avdrag vi fått att hon nosar, så onödigt!

rldn-10

På prispallen!

IMG_3643

Har hunnit gjort en hel del sen sist jag skrev! Bland annat har vi varit i fjällen och vandrat upp på toppen av Helags. Underbar tur som resulterade i massor av fina bilder. Skriver om det i ett senare inlägg för jag har något annat som jag känner att jag måste skriva om först! Jag och Aska var och tävlade rallylydnad i lördags och kom på andra plats med 94:a poäng! En stor överraskning men äntligen har vi vårt första godkända resultat! Känner mig givetvis nöjd med det! Vi höll på att klara vårt första agilitylopp utan disk igår men Aska sprang förbi näst sista hindret och när jag ropade tillbaka henne tog hon det på tillbakavägen åt fel håll! Så det kan gå! Däremot fick jag köra slalom med mig gåendes baklänges så vi har enormt mycket kvar att jobba på i agilityn! Här kommer film och betyg på rallytävlingen!


Betyg:

  1. 1. -1 nos, -1 nos
  2. -1 sen, -1 bris

Totalpoäng 94
Kommentarer från domaren: “Trevligt ekipage med fin kommunikation!

Äntligen kunde jag gå igenom en hel rallybana utan att sabba massa saker! Jag var lagom sugen på att tävla när vi åkte dit men är ändå glad att vi åkte när det resulterade i ett så fint resultat. Jag tävlar aldrig för att vinna, jag tävlar för att “tävla” mot våra tidigare resultat samt för att få ett kvitto på vad vi behöver träna mer på. Men det är ju ändå givetvis roligt när det går såhär bra!

Jag är bortskämd med en bra hund!

rally

Vi tävlade i Skutskär i lördags. Jag mailade dem i torsdags och frågade om jag fick efteranmäla mig. Jag var väl medveten om att det var en mycket liten chans för det men jag fick till svar att det gick! Så lite hastigt och lustigt då (som min lärare i foto på gymnasiet brukade säga) så skulle vi helt plötsligt tävla på lördagen! Åkte dit och hade väl ingen speciell känsla men det var första gången jag var på tävling utan både Linnéa och Tina. Jag vet inte om det var det som gjorde att det gick som det gick eller att Skutskärs brukshundsklubb helt enkelt har en förbannelse över sig (gjorde vår tävlingsdebut där, den gick inte så bra). Aska var alert och med mig på uppvärmningen vi startade först så domaren och jag höll lite koll på varandra. Hon frågar om vi är redo och jag säger ja, då vill inte Aska vara med längre. Jag hinner väl tänka något i form av “Nej inte igen!” men försöker rycka upp mig och peppa henne. Jag lyckas sådär.

rally-5

Jag ska vara ärlig, jag trodde att vi hade kommit förbi att hon behöver mitt fulla stöd för att klara såna här situationer. Tydligen är det inte så, blir jag nervös tycker hon helt enkelt inte att det är särskilt roligt längre. Jag tycker inte att jag var mycket mer nervös än de tidigare gånger vi tävlat men Tina och Linnéa var inte där och hjälpte mig att avdramatisera det hela. Plus att husse var med, världens bästa husse. Husse kan vara med när vi tränar utan problem men Aska blev plötsligt väldigt bekymrad för vart husse skulle ta vägen när vi var på banan. Han kändes kanske tryggare än matten i det här läget? Nåväl vi tog oss igenom på 69 poäng (!). För mig kändes det som en riktig skitrunda men när jag ser filmen så ser jag att det var långt ifrån lika katastrofalt som det kändes! Vilket är skönt, en skitrunda för oss hamnar på 69 poäng, det är ju inte helt dåligt faktiskt måste jag säga.

rally-3

Det här kanske låter kaxigt men jag tror att Aska helt enkelt skämt bort mig, jag är inte van vid att hon fokuserar på något annat än mig när vi gör saker ihop. Jag är framförallt inte van vid att hon fokuserar på vad som händer runt omkring. Visst kan hon nosa ibland även när vi tränar men för det mesta upplever jag att det mesta runt omkring oss försvinner för henne när vi gör något tillsammans. Så fort hon inte är med mig tycker jag att känslan vi får är väldigt dålig därför känns det oftast för mig sämre än vad det kanske egentligen är och ser ut som.

4. -1 Bris
10. -1 nos, -3 bris, -3 pos
11. -10 felövning (sätter sig)
12. -1 nos, -1 bris
14. -3pos, -3 bris
15. -1 bris, -1 sk, -3 pos

Domarens kommentar: “Glatt & trevligt!”

För er som inte är bekant med rallylydnad kommer här en förklaring till förkortningarna

Bris= Brist i sammarbete

Nos= Hunden nosar

Pos= Felaktig position

Sk= Sträckt koppel

Felövning= Övningen utförs på fel sätt

Förresten om ni är nyfikna på vilka tävlingar jag och Aska har på gång så dra muspekaren över Askas namn i menyn så får ni upp en unermeny som heter “Tävling”.

Tävling och liten uppdatering

Här har återigen varit ganska tyst, har haft en del för mig så bloggen har fått vara i skymundan ett tag. Jag, Linnéa och min kompis Sandra packade i onsdags in oss i bilen med tre hundar för att åka iväg till Falun. Rallylydnadstävling stod på agendan! För mig och Aska gick det jättebra! Endast 4 poängs avdrag men så missar jag tredje sista skylten och blev diskad! Blev lite irriterad på mig själv men det är sånt som händer, får glädja mig åt att Aska var superduktig! Kände mig inte alls så nöjd med rundan för hon kände inte så med mig men det såg som vanligt mycket finare ut än vad det kändes som!

Här nedan ser ni banan, jag tyckte det var en kort, enkel och rolig bana!

IMG_3169

Här nedan kommer en film från tävlingen, kommentarer under.

1. -1 bris, -1nos
4 .-1 nos
5. -1 nos

“Väldigt snygg runda, synd på missat moment!”

Kommande på agendan är en tävling imorgon, en debut i agility samt att jag och Aska ska bestiga Helags i slutet av juli. Jag ska även bestiga Kebnekaise men då får Aska stanna hemma!

Rallydebuten!

Idag har jag och Aska alltså gjort våran debut i rallylydnad. Vi startade i två rundor nybörjarklass på Hudiksvalls BK men inte en enda godkänd runda fick vi! Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte känner mig besviken för det gör jag. Inte besviken på Aska men besviken på att första rundan kände så himla bra men så blev vi ändå inte godkända. Vi fick -10 på två moment i första klassen p.g.a Aska har lärt sig att man ska sätta sig ned när matte gör halt. Det ska ju hunden inte alltid göra i rallylydnad. Kändes såklart skittråkigt! Lägger ut bilder på banorna samt betygen och en film på första rundan

Nybörjarklass A

IMG_2988

1. -10 poäng – felö (satte sig först)
6. -1 poäng – bris1
7. -3 poäng – ff1
9. -3 poäng – ff1
11. -1 poäng – nos1
12. -1 poäng – ff1, -3 poäng – bris1
15. -10 poäng – felöv

Summa avdrag för 1 poäng:3
Summa avdrag för 3 poäng:9
Summa avdrag för 10 poäng: 20
Totalpoäng: 68
Domarens kommentar: “Bra tempo – följsamt och trevligt tros några missar.”


Jag ser ju på filmen att jag går och tittar ned på Aska väldigt mycket det måste jag sluta med! Även om man inte får avdrag p.g.a det så ser det dels ganska illa ut. Men jag blev även väldigt förvirrad över vart jag var i banan p.g.a att jag tittade på hunden istället för på vart jag skulle! Hon är inte så pass med som jag föredrar att hon ska vara men tyckte ändå att hon var följsam och väldigt duktig. Men ibland kommer hon lite på efterkälken och nosar lite, det skulle jag såklart helst vara utan. Men på det stora hela är jag väldigt nöjd med min duktiga lilla hund!

IMG_0003

4. -10 poäng – felö (sitter)
5. -1 poäng – rör1
11. -1 poäng – sen1, -10 poäng ä felö (vet inte vad vi gjorde fel här)
12. -1 poäng – nos1, -10 poäng – ff1(tappar kopplet)
13. -1 poäng – sk2, -3 poäng – pos1

Summa avdrag för 1 poäng: 5
Summa avdrag för 3 poäng: 3
Summa avdrag för 10 poäng: 30
Totaltpoäng: 61
Domarens kommentar: “Härlig kontakt och bra flyt. Träna 1,2,3 bak. Synd på koppel”

Kommer ärligt talat inte ihåg vad som blev fel på 1,2,3 bakåt men något blev ju tokigt. Tyvärr blev den här rundan inte filmad, hade inte en tanke på att fråga Tina om hon kunde filma.Det fanns risk att Linnéa skulle köra klass A-banan samtidigt som jag körde B-banan men så blev det inte. Men det var nog därför det inte blev filmat helt enkelt.

Sammanfattningsvis kan jag efter båda rundorna säga att jag måste bli bättre på att läsa skyltarna och framförallt lära mig dom ordentligt!

Vroom, vroom!

Vi tränade lite rally i lördags men det blev en kort träning. Det var för varmt helt enkelt, hela 29 grader! Tina hade i alla fall byggt upp en jättebra bana för oss och hundarna kämpade på bra trots värmen. Jag har startnummer tre på tävlingen, av någon anledning blev jag nervös när jag såg hur tidig start jag ska ha! Men det kommer nog gå bra! Jag måste träna mer på skylten där man ska stoppa och sedan ställa hunden. Får upprepa mig flera gånger innan Aska ställer sig upp, inte bra!

rally-2

Världens bästa husse kom förbi med ngt ätbart åt hungrig matte, Aska blev superglad över att se honom!

rally-3

Husse hade varit i Holland och jobbat under veckan som gått och kommit hem klockan 01.00 på fredagsnatten. Han hade varit mycket saknad av både hund och matte. Även om matte inte fick tokrus i sängen och gnällde av lycka när han kom hem.

rally-3-2Husse hade med sig god yoghurt som dracks i fina glas 😉

rally-4

“Jag smakar lite yoghurt med dig Linnéa!”

rally-5

rally-2-2

Syster, hund och sambo delar på förstaplatsen på prispallen.

rally-6

Aska är rädd för gungan när den slår ned. På bilden tränar vi på det. Eller jag försöker träna på det i alla fall, Aska fattade nog inte riktigt vad vi gjorde. Det jag gjorde var i alla fall att stå och stampa ned gungan, klicka när den åkte i marken och gav godis. Så gjorde jag om det för att associera det ljudet med godis. Hoppas det kommer fungera!

 

Sjuk, plugg och tävling

Här har det inte hänt mycket under förra veckan, jag däckade under i en rejäl förkylning. Den verkar dock tack och lov vara på bättringsvägen! Men det har gjort att det inte hänt så mycket för Aska under föregående vecka. Den här veckan kommer förhoppningsvis bli bättre!

Idag var vi och simmade igen, Aska har verkligen börjat uppskatta det mer och mer. Numera får hon simma runt med leksaker och då simmar hon runt i godan ro och ska knappt vila om hon får bestämma. Inte vill hon upp heller! Idag provade vi att sätta på “streamen” så hon fick lite motstånd. Jag skriver stream men egentligen kan jag lika gärna skriva strömmen för det är vad det är, en ström i vattnet alltså. Först blev hon förvånad men hon fann sig snart och simmade på  riktigt bra.

Vi har även anmält till en tävling i rallylydnad! Den 29/5 kör vi två nybörjarklasser, hoppas det ska gå vägen! Har även smått börjat planera inför lite fjällvandring i sommar, förhoppningvis kommer jag, Ola och Aska åka upp till Abisko i början av juli/slutet av juni. Vi hade tänkt vandra och sova i tält. Förutom det ska jag och upp till Helags och faktiskt bestiga den här gången och sova två nätter på fjällstationen. Kommer bli hur mysigt som helst!

Här kommer några bilder från senaste rallyträningen.

alfaskaAlf tog jobb som koppelhållare. Båda hundarna hade nog önskat sig solglasögon!

ronjaFinaste Ronja!

rally-3

rally-4

rally-5

rally-6

rally-7 rally

Rallyträning

Jag har verkligen fastnat för rallyn, den känns precis som det jag behöver för att få igång inspirationen just nu. Något som känns lagom lättsamt (eftersom att vi redan har väldigt mkt av övningarna sen innan) och roligt.  Här nedan är en film från igår. Vi gör lite fel på vissa skyltar för att jag helt enkelt inte kan dom helt än.