Ny design!

Jag har fixat en ny design till bloggen. Var dags för ett ansiktslyft eller vad säger ni? Håller också på att jobba på en egen blogg där jag kommer lägga upp massa foton som är helt orelaterade till hund. Idag var vi till Ingbo Källor och jag fotade massor av bilder där Aska inte ens var med i bild och vill fylla den bloggen med foton jag tar helt enkelt.

Aska tyckte det var superroligt att åka till ett nytt ställe men jag får komma ihåg att ta med flytvästen nästa gång vi åker någonstans där det finns vatten! Hon vill bara bada och det fick hon göra också fram tills hon nästan trampade på en orm! Sen har hon fått lite knäck i lurarna också, hon går ofta lös här hemma men hon hade inte riktigt tid att lyssna idag. Det var för mycket nytt och spännande helt enkelt.

Hon var också supermodig och vågade gå hela vägen över en av källorna på en stam som fallit ned i vattnet. Första gången gick hon ut på den helt självmant och jag trodde inte hon skulle gå på hela men det gjorde hon! Andra gången fick jag locka henne lite, lägget in en film på det längst ned i inlägget!

 

Foto: Niclas Stjernstedt

Foto: Niclas Stjernstedt

Raw for Paw

Jag är alltid på jakt efter allergivänligt hundgodis, för några månader sen fick jag en inbjudan till ett releaseparty för ett nytt hundgodis som heter Raw for Paw. Jag tyckte idén var så himla bra men kunde tyvärr inte gå eftersom att det var i Stockholm och det kändes lite långt att åka. Men jag fick sen ett mail när godiset var släppt och hörde av mig för att få ett smakprov. Vi fick hem “Wild Deer” men godiset finns även i smakerna “Wild Moose”, “Wild boar” och “Beef liver”. Varav Aska också tål den som är gjort på älgkött.

Aska blev ganska snabbt väldigt intresserad av godiset vilket alltid är ett bra betyg. Jag blev glad för jag måste säga att det är himla fint förpackat! Förpackningen var både snygg och praktisk och gav ett lite lyxigare intryck. Aska tycker verkligen det är supergott och blir väldigt taggad av det men tyvärr tycker jag bitarna är lite för stora för en hund i Askas storlek (5,5kg). Och som så ofta med frystorkat är det inte helt optimalt att dela då det smular en del när en gör det.

Betyg: 4,5 av 5 tassar

Det här inlägget är inte sponsrat, jag har fått produkten gratis men har inte betalt för att skriva inlägget.

Att hitta en balans

Nu var det ett tag sen jag skrev, så pass länge längesen att jag till och med fick frågan om Aska lever. Och ja hon lever ❤ Tack och lov! Hon blir sju i november i år. Vi var tillbaka till Djurakuten i förra veckan för det årliga besöket och det gick väldigt bra. Vad kan jag säga, det är som att vi äntligen hittat något som fungerar för henne. Det vi kör nu är kortison varannan dag (2,5mg) och spruta med vaccin varannan vecka. Så har vi kört sen oktober och det har fungerat över förväntan. Förra vintern la jag upp bilder på hennes tassar och bakom öron som nästan helt saknade päls, i år har hon all päls kvar och har inte alls kliat lika mycket. Någon gång i april kommer vi sluta ge kortison för att ha uppehåll till oktober igen. Så hon kommer gå långa perioder utan kortison.

Hon är ju allergisk mot både kvalster och vissa födoämnen så ibland kan vi behöver ge kortison om hon fått i sig något. Men jag måste säga att det känns så himla skönt att äntligen ha hittat något som fungerar. Något som verkligen fungerar. Vi har ju letat efter det här i ca fem år och det har varit många gånger då jag trott att vi inte kommer reda ut det. Då är ändå Aska långt ifrån det värsta dom sett på Djurakuten men ja allergi är inte kul. Men nu så äntligen har vi något som fungerar! Och det känns förbannat bra!

aska

Nytt halsband

Aska har fått ett nytt halsband från Matildas Hundparacord UF. Halsbandet är gjort av paracordlina så det är väldigt hållbart och väldigt snyggt! Vill du ha ett eget så blir det ditt för max 130kr vilket jag tycker är ett väldigt överkomligt pris! Bilderna nedan är tagna med vår Sony A5100 vilket är en kompaktsystemkamera, tycker den håller hög kvalité faktiskt.

RLDN!

rldn-3

Aska och jag har numera tävlat klart i nybörjarklassen i rallyn! Gick in och kikade igår och såg att hon fått sin titel registrerad hos SKK! Vi tog våra sista godkända resultat på Nedansiljans BK. Ett på 78 poäng och ett på 92 poäng, jag är dock osäker på att jag fick rätt protokoll på 78 poängs rundan för avdragen var inte alls där jag trodde de skulle vara. En sak som däremot var lite tråkig var att vi inte fick en endaste rosett eller någonting. Okej vi kom 6:a som bäst och jag fattar att man inte kan ge rosetter till alla godkända, även om jag tycker det är hemskt trevligt. Men när vi har hållit lydnadstävlingar på klubben hemma har tävlande fått maila sekretariatet om de har chans till LP. Det står alltid i PM:et, jag kan inte låta bil att undra varför man inte kör samma på rallyn? Det är ju ändå en titel.

rldn-4

Försökte få till en sån där käck bild som “alla tar” när Aska höll rosetten.. Men det är ju inte riktigt så hon jobbar. Det här med att apportera saker är ju inte riktigt hennes grej. Det är väl mycket därför (och p.g.a platsliggningen) som vi tagit “indefinite hiatus” på lydnadsfronten. Dock kommer ju bärande av föremål även i rallyn så vi kanske kan ta upp lydnaden efter det och ta ett första pris i klass 1. Jag tvivlar egentligen inte på att vi skulle klara av det. Men jag tycker det är mycket pill i lydnaden, det är väl delvis därför jag tycker rally är så roligt. Det är lagom lätt helt enkelt, att få tävla i en sport som inte upplevs som så svår (för oss, inser att alla har olika förutsättningar) och bara rolig har gjort mycket för motivationen för mig! Självklart har vi lite att jobba på även där, måste få bort nosandet hon har för sig. För på våra riktigt bra rundor är det enda avdrag vi fått att hon nosar, så onödigt!

rldn-10

Vägen till toppen av Helags dag 1

Vi packade bilen för att ge oss av från Gävle klockan 05.00, riktigt så blev det ju inte. Som alltid när fler av medlemmarna i familjen Stjernstedt ska ut på äventyr var det någon av oss som drabbats av tidsoptimism. Men vad gör väl det, iväg kom vi i alla fall och endast ca 20-30 minuter försenad. Själv kände jag mig nöjd över att jag lyckats förbereda allt som jag planerat. Jag hade köpt mig en väldigt fin och vad jag trodde var en bra Lundhags väska, kängorna var smorda, byxorna impregnerade och grönlandsvaxade. Jag hade dessutom lyckats packa väskan så den inte kändes baktung, framtung, sidotung eller tung på något annat sätt. Detta faktum gjorde mig oerhört nöjd då jag vet hur jobbigt det kan vara att vandra i flera timmar med packning som inte känns bra.

IMG_3440  Tre av syskonen Stjernstedt shopar loss på XXL i Uppsala. Där jag & Linnéa råkade få med oss en hundleksak i form av en uggla för 89kr(!!) prislappen sa 29kr. Så går det när man litar på att alla varor ligger inne för rätt pris.

Jag var så redo man kan vara för en vandring till fjälls helt enkelt. Det dröjde inte länge innan i alla fall jag slocknade i bilen men inte innan vi sett till att föraren tog vägen via Bollnäs och inte Hudiksvall. Sånt är nämligen viktigt! Man ska ta den väg vi alltid tagit till Funäsfjällen och omkringliggande områden. Helst ska vägen egentligen gå igenom Sveg.

IMG_3452  Gps:en ledde oss in på småvägar, genvägar eller senvägar var den stora frågan i bilen.

  IMG_3449Det finaste man har sätter man på bordet!

Väl framme vid Ljungdalen och kläppens parkering råkade vi ut för ett åskväder, mindre kul med en åskrädd hund. När åskan till slut lagt sig var det dags att ge sig av. Vi fick snabbt stanna för att börja plocka av oss kläder. Vi hade klätt oss för regn, istället fick vi solsken. Efter lite irritation på min väska som trots allt visade sig bli extremt baktung så kom jag och Linnéa ikapp vår mamma och CJ. CJ löste problemet genom att dra i en rem på min väska så glad i hågen gick vi vidare med en väska som var varken baktung eller framtung. Ganska snart kom vi fram till en sjö som Aska fick ta sig ett litet dopp i. Vi gick några timmar till i solsken innan vi pausade, då kom regnet.

IMG_3454

Målet i sikte där bakom trädtopparna.

Vi traskade på och höll humöret gott med bland annat sång och den godaste Flapjacken jag någonsin ätit. Desperationen var nära ett tag då det kändes som att fjällstationen aldrig kom inom sikte. “Vi nästa krön tror jag den kommer” sa jag till Linnéa säkert 10 gånger innan den till slut faktiskt dök upp vid nästa krön!

IMG_3477

Aska tar sig över ett av många vad under resans gång

 IMG_3463

Aska med Helags i bakgrunden.

Vandringen upp tog oss ungefär 5 timmar med några raster och vi var framme vid fjällstationen vid 17-tiden. Lagom för att hinna duscha och byta om innan middagen väntade. Ganska trötta och nöjda gick vi till sängs runt klockan 20.00 men inte innan jag och Aska hann avnjuta en underbar kvällspromenad vi foten av Helags. Målet för nästa etapp i resan.

IMG_3480

IMG_3481

Vänsterslalom och högerslalom

Har börjat ta tag i slalomet igen, idag gick det riktigt bra! Aska tog vänsterslalom väldigt bra och förvånade mig med att göra ett klockrent högerslalom första gången vi gjorde det idag! Ska lägga lite fokus på slalom nu i några veckor och försöka tvinga mig själv att träna högerslalom också! Har köpt ett nytt slalom från Rusta, mycket bättre än det på granngården. Samma pris men på rusta får du 12 pinnar och på granngården fem!

Igår var vi hos min kompis kolonilott och åt. Aska strosade runt bland alla växter, tiggde mat, vakta för förbipasserande och tittade på fåglar. Vi andra åt och hade trevligt. Idag stod Linnéas födelsedag på agendan, jag hade bakat cupcakes. Vi packade in oss i bilen och for iväg till vår sommarstuga utanför Ockelbo där Linnéa befann sig. Aska badade, vi fikade, åt got mat och hade det skönt i solen.

rally
rally
rally-2

rally-3

rally-4

rally-5

rally-6

Här är en film på när vi tränade slalom idag, hon tittar fortfarande väldigt mycket på mig. Försöker träna bort det och få mer fokus framåt!

Jag är bortskämd med en bra hund!

rally

Vi tävlade i Skutskär i lördags. Jag mailade dem i torsdags och frågade om jag fick efteranmäla mig. Jag var väl medveten om att det var en mycket liten chans för det men jag fick till svar att det gick! Så lite hastigt och lustigt då (som min lärare i foto på gymnasiet brukade säga) så skulle vi helt plötsligt tävla på lördagen! Åkte dit och hade väl ingen speciell känsla men det var första gången jag var på tävling utan både Linnéa och Tina. Jag vet inte om det var det som gjorde att det gick som det gick eller att Skutskärs brukshundsklubb helt enkelt har en förbannelse över sig (gjorde vår tävlingsdebut där, den gick inte så bra). Aska var alert och med mig på uppvärmningen vi startade först så domaren och jag höll lite koll på varandra. Hon frågar om vi är redo och jag säger ja, då vill inte Aska vara med längre. Jag hinner väl tänka något i form av “Nej inte igen!” men försöker rycka upp mig och peppa henne. Jag lyckas sådär.

rally-5

Jag ska vara ärlig, jag trodde att vi hade kommit förbi att hon behöver mitt fulla stöd för att klara såna här situationer. Tydligen är det inte så, blir jag nervös tycker hon helt enkelt inte att det är särskilt roligt längre. Jag tycker inte att jag var mycket mer nervös än de tidigare gånger vi tävlat men Tina och Linnéa var inte där och hjälpte mig att avdramatisera det hela. Plus att husse var med, världens bästa husse. Husse kan vara med när vi tränar utan problem men Aska blev plötsligt väldigt bekymrad för vart husse skulle ta vägen när vi var på banan. Han kändes kanske tryggare än matten i det här läget? Nåväl vi tog oss igenom på 69 poäng (!). För mig kändes det som en riktig skitrunda men när jag ser filmen så ser jag att det var långt ifrån lika katastrofalt som det kändes! Vilket är skönt, en skitrunda för oss hamnar på 69 poäng, det är ju inte helt dåligt faktiskt måste jag säga.

rally-3

Det här kanske låter kaxigt men jag tror att Aska helt enkelt skämt bort mig, jag är inte van vid att hon fokuserar på något annat än mig när vi gör saker ihop. Jag är framförallt inte van vid att hon fokuserar på vad som händer runt omkring. Visst kan hon nosa ibland även när vi tränar men för det mesta upplever jag att det mesta runt omkring oss försvinner för henne när vi gör något tillsammans. Så fort hon inte är med mig tycker jag att känslan vi får är väldigt dålig därför känns det oftast för mig sämre än vad det kanske egentligen är och ser ut som.

4. -1 Bris
10. -1 nos, -3 bris, -3 pos
11. -10 felövning (sätter sig)
12. -1 nos, -1 bris
14. -3pos, -3 bris
15. -1 bris, -1 sk, -3 pos

Domarens kommentar: “Glatt & trevligt!”

För er som inte är bekant med rallylydnad kommer här en förklaring till förkortningarna

Bris= Brist i sammarbete

Nos= Hunden nosar

Pos= Felaktig position

Sk= Sträckt koppel

Felövning= Övningen utförs på fel sätt

Förresten om ni är nyfikna på vilka tävlingar jag och Aska har på gång så dra muspekaren över Askas namn i menyn så får ni upp en unermeny som heter “Tävling”.