Lydnadsträning

Jag och Aska tävlade i lördags, vår första tävling. Jag skulle ljuga om jag sa att det gick bra, det gick riktigt riktigt dåligt faktiskt. Men det var inte Askas fel, allt var mitt fel. Jag var så nervös och osäker och det funkar inte att vara så när jag ska göra något med Aska, hon behöver mitt stöd och min trygghet. När jag är nervös och i hennes ögon konstigt och onormal så stänger hon ned helt och hållet och vill inte vara med längre. Det var det som hände i lördags, vi fick lov att avbryta tävlingen för hon ville helt enkelt inte. Det handlar inte om att vi inte kan för det kan vi, det handlar om mina dåliga tävlingsnerver som förstör. Det är syrran som peppar mig genom hela klippet med anledningen av dagens tidigare rejäla törn på självförtroendet.

Jag kan tänka mig att det kan vara svårt att förstå hur lite nervositet kan göra att hunden lägger ned helt och hållet om man inte har en känslig hund själv. Men jag har en känslig hund, en väldigt känslig hund och då kan en sån sak som en lite nervös matte som beter sig annorlunda göra att allt blir pannkaka. Ett tasstramp kan göra att man får lägga ned träningen för dagen eller backa flera steg i ett moment, så är det för oss. Det är bara att jobba på och jobba med mig själv och med Askas självförtroende.

Åkte upp till stugan på eftermiddagen och på kvällen körde vi lite moment ur ettan. Ola filmade så tänkte lägga upp filmen här, inget av moment är perfekt och det finns en hel del att jobba med. Jag är superpepp och läger mycket vikt på belöningen då det är något jag insett att jag måste bättra mig med, jag har varit lat när det kommer till belöningar. Det är därför vi latjar runt en hel del och jag springer som ett barn och jagar Aska osv, ni får helt enkelt se lite hur jag brukar umgås med min hund 😉 Ni får så klart komma med konstruktiv kritik och förslag och ni känner att ni vill det men det mesta är jag nog redan medveten om. Jag är även med i en väldigt bra lydnadsgrupp med väldigt många duktiga ekipage så det är därifrån jag tar den mesta av min hjälp då jag tycker att det ger mer 🙂 Här kommer i alla fall filmen.

 

5 kommentarer

 1. Just i Kontaktkontraktet står det om att förarens nervositet under tävlingen kan paja en annars vinnaruppträdande. Och du är inte ensam som blir inte sig lik i tävligssammanhang. och Aska är inte den enda hunden som smittas av nervositeten. Det är normalt!

  Hundar är känsliga varelser och ju mer intelligens en hund har desto känsligare den är. Det är mitt intryck i alla fall. Polly t.ex. är hyperkänslig och nu har jag nästan helt tappat kontakt med henne pga mina psykologiska problem med Kalle. Polly har blockerat sig med mig och igår när vi var ute och jag ville träna så insåg jag att hon “glömde bort” allting. Vi fick gå tillbaka till grunderna – återskapa ögonkontakt och träna på sit! Hon började dra i koppel igen, även mer än hon gjorde förut och så kastar hon sig efter katter vilket hon inte gjort på jättelänge! Jag känner inte igen henne… men det är mitt fel, hon blir påverkad av mitt inre obalans och oro.

  Sedanså tycker jag att inte alla hundar kan klara av de kraven som sätts på dem i tävlingar. Man blir hur imponerad som helst av vinnarhundar som kan utföra även de mest komplicerade moment. Men samtidigt känns dem onaturliga, jobbar som värsta automater.

  Jag vill träna med Polly massa olika saker men vågar inte kräva för mycket av henne. Jag vill att hon ska göra bara det hon själv vill och tycker är rolig. Annars mår hon inte bra. Så om hon inte gillar gunga eller slalom ska jag inte tvinga henne och öva mer på det. Hon bestämmer själv vad vi tränar på och hur länge vi ska träna på det.

  Tävlingarna ordnas för hundägare inte för hundar. För hundar bryr sig inte om de uppträder i bakgården eller på tävlingsbanan. De vill bara ha det roligt, springa av sig, få mental stimulans, samt godis och massa beröm. De fattar inte om de är vinnare och tog första platsen eller förlorare i allas ögon för att de kom sist. Det är bara vi människor som kan komma på med sådant.

  Så var inte så hård mot dig själv Emma, du gör ett fantastiskt jobb. Och trots att du säger att Aska gör fel och att inget av moment är perfekt är jag riktigt imponerad av er båda ändå.

 2. Det kan bli så när man är nervös. Vår första tävling gick inte heller särskilt bra. Platsen sket sig, linförigheten var kass, dk på läggandet, ställandet blev inget ställande alls, apporten gick åt skogen, hoppet sket sig med. Vi slutade på 80 poäng.

  Så ta det inte för hårt. Nästa tävling så vet du mer hur tävlingar går till, du känner dig mer säker i situationen, och då kommer er prestation bli bättre också. =)

 3. vad fin kontakt hon har vid fotgåendet! 🙂 esther har precis påbörjat lite träning och än så länge har hon jättefin kontakt med. får se om jag lyckas behålla det! 😉
  härligt att se hur roligt ni har, det är ju så det ska vara! 🙂

 4. Åh känner igen mig så mycket i det du skriver, vi ska försöka tävla i rally först innan vi ger oss på lydnaden, det känns som att jag får en mer ärlig chans att jobba tillsammans med Flisan i rallyn och då kanske också med mina nerver=)

 5. Kämpa på! Nästa gång tar ni det!!

Leave a Reply