När drömmar går i kras

Det här inlägget påbörjade jag den 15/1, det som är markerat i fetstil är tillagt efter det.

Aska, älskade finaste, roligaste och världens bästa Aska. Men också den sjukaste gårdshunden i hela Sverige. I alla fall känns det som så ibland. Vi brukar skämta och säga att hon är ett måndagsexemplar. Inte nog att hon lämnar en del att önska mentalt även om hon är en underbar hund och jag älskar hela henne så finns det sidor som hon hade kunnat varit utan. Hade hon varit utan dessa sidor hade livet varit lite lättare. Även om vi numera lärt oss väldigt bra vad hon behöver och hon även lärt sig av den träning vi gjort så är det fortfarande något som påverkar våra liv tillsammans. Däremot så var vi fem hundar i vår lilla tvåa på nyår och Aska blev inte arg en endaste gång (förutom när Sandras Julie stoppade in huvudet i Askas bur när hon låg där och vilade. Men då var det berättigat). Hon gick självmant och la sig inne i sovrummet och i buren när hon ville vara ifred. Ni ska bara veta vilket enorm framsteg det är! För tre år sedan trodde jag aldrig att vi ens skulle ha kommit dit.

Men olycksfågeln och krossade drömmar då? Jo förutom den mentala biten som krävt mycket jobb så har hon ju även sin allergi. Utöver allergin så märkte vi för några veckor sedan att hon blivit ovillig att gå på promenader. Det kändes inte rätt för en hund på snart fyra år så vi bokade in en tid hos sjukgymnasten. Det är en lyx att få bo i en stad med en otroligt kompetent och intresserad sjukgymnast! Väl där så hittades inga större fel, hon var lite stel i ryggen men inga konstigheter. Däremot så upptäcktes det att hennes vänstra knäskål går att luxera helt och hållet när hon ligger ned?! Kan det vara vad som orsakar hennes problem? Vi vet inte riktigt och vi vet inte heller riktigt vart det här kommer sluta. Kanske måste hon opereras eller så kanske hon kan leva ett fullgott liv utan operation. Vi kommer såklart att göra det bästa för Aska men någonstans längs vägen har jag väl beslutat mig för att om det är så att det kommer innebära en skaderisk eller risk på något annat sätt för henne så kommer jag att sluta med agility. Det finns fortfarande massor av saker som vi kan göra som hon tycker är lika roligt. Spåra och simma toppar ju hennes lista över saker som är det bästa som kan hända. Simmet vet vi inte riktigt hur det blir med än.

Anledningen till att jag slutade med hästarna var ju givetvis för att Missy fick somna in men även för att jag är så förbannat trött på att ha skadade djur! Att gå i 1,5 år utan att veta om min häst skulle få leva eller inte tog knäcken på mig. När jag sedan fick veta att jo hon skulle kunna leva ett smärtfritt liv, ja några månader efter den lyckan får jag samtalet om att min häst brutit benet. Ett öppet benbrott, alla som haft med hästar att göra förstår ju hur det slutade.

Jag har fått världens bästa gårdshund (såklart) men tyvärr som jag sagt även den sjukaste känns det som. När det dyker upp en agilitykurs som verkar skoj tänker jag “Ja den vill jag gå med Aska!” sen kommer jag på att nej just ja, det kan jag inte. Inte nu i alla fall. Vi kanske inte alls måste sluta med agilityn eller så måste vi det. Och visst, det finns andra hundar jag kan köra med te.x har jag en viss australian sheperd som säkert blir en grym agilityhund till mitt förfogande. Jag kommer ju även ta den chansen men alla som har hund förstår ju att det är något speciellt att träna med sin hund. Inte nog med det så är Aska en förbannat rolig hund att köra agility med också. I somras gick vi från klarhet till klarhet (förutom det där jävla slalomet) och hon tog min handling så bra. Det kändes verkligen som att det kunde utvecklas till något väldigt bra och att jag kunde lära mig väldigt mycket. Lycka är ju dessutom att röra sig framåt och göra roliga saker som både hund och ägare mår bra av.

Vi får se hur det blir helt enkelt. Det känns i alla fall tryggt att Aska är i trygga händer på sjukvårdsbiten och att vi har fullt förtroende för behandlingen och personen som utför den. En bra veterinär/sjukgymnast/vad man nu har behov av är guld värt. Jag hade stort förtroende för veterinärerna vi hade kontakt med på Strömsholm i samband med Missys hälta.

En film från i maj, vi har lärt oss så mycket sen dess! Särskilt ett byta jag gör är ju helt tokigt och det har vi lärt oss i efterhand.

Nu vet jag lite mer om hur det kommer bli. Aska ska inte opereras, det är onödigt att operera för något som inte är ett problem, det kan istället skapa problem. Men får hon problem i framtiden kan det bli en operation, tiden får utvisa. Agilityn har jag valt att utesluta, det känns inte värt riskerna. Det känns förstås oerhört tråkigt och jag är nog lite ledsen över det. Vi kan alltså köra agility men det är ju en påfrestning och jag skulle aldrig förlåta mig själv om Aska gjorde illa sig på grund av något som jag medvetet utsatt henne för. Funderar på att eventuellt skaffa en till hund men samtidigt vet jag inte hur livet kommer se ut när jag gått ut skolan, jag kanske vill plugga en master utomlands och det känns lättare att ta med en hund istället för två till ett nytt land. Tiden får utvisa hur det blir helt enkelt. Vi blir kanske kvar i Sverige och Gävle men då kvarstår ju mitt snowboardintresse på vintrarna. Att få hundvakt till två hundar är betydligt svårare än en. Och i slutändan är det faktiskt fantastiska Aska jag vill köra agility med egentligen. En sak är i alla fall säker, blir det en till hund så blir det en till gårdshund, jag kan just nu inte tänka mig en roligare och mer praktiskt ras. De är perfekta i storleken, alerta, pigga, lättlärda och framförallt en helt underbar ras. Jag tror att de flesta som lever med gårdshundar har insett att det är en ganska så egen ras, de är lite speciella individer helt enkelt. Ibland känns de som en blandning mellan en hund och katt (jag som “hatar” katter)!

Jag kommer nog försöka börja med freestyle men just nu finns inte orken hos mig att driva på det mer. Hade tankar på att starta en träningsgrupp men jag orkar helt enkelt inte just nu. 

Vänsterslalom och högerslalom

Har börjat ta tag i slalomet igen, idag gick det riktigt bra! Aska tog vänsterslalom väldigt bra och förvånade mig med att göra ett klockrent högerslalom första gången vi gjorde det idag! Ska lägga lite fokus på slalom nu i några veckor och försöka tvinga mig själv att träna högerslalom också! Har köpt ett nytt slalom från Rusta, mycket bättre än det på granngården. Samma pris men på rusta får du 12 pinnar och på granngården fem!

Igår var vi hos min kompis kolonilott och åt. Aska strosade runt bland alla växter, tiggde mat, vakta för förbipasserande och tittade på fåglar. Vi andra åt och hade trevligt. Idag stod Linnéas födelsedag på agendan, jag hade bakat cupcakes. Vi packade in oss i bilen och for iväg till vår sommarstuga utanför Ockelbo där Linnéa befann sig. Aska badade, vi fikade, åt got mat och hade det skönt i solen.

rally
rally
rally-2

rally-3

rally-4

rally-5

rally-6

Här är en film på när vi tränade slalom idag, hon tittar fortfarande väldigt mycket på mig. Försöker träna bort det och få mer fokus framåt!

Som på moln

Jag går som på moln efter gårdagens agilitykurs! Ibland så stämmer bara allt och hunden är hur duktig som helst, så var det igår. Vi körde en bana på 17 hinder med en hel del lite kluriga byten. Aska var hur duktig som helst första gången och tog min handling jättebra! Känner mig så stolt över min fantastiska lilla hund som är så duktig! Helt underbar känsla när allt bara flyter på! Andra gången blev det lite missförstånd plus att Aska lärt sig banan så den gången gick inte lika bra. Vi körde en variant av banan också men då hade Linnéa och Alf kört emellan. Linnéa hade haft godisfickan öppen så det låg frolic över hela planen. Det gick inte så bra med den störningen! Tyvärr fick Aska i sig en hel del så det är bara att vänta och se om det kommer någon klåda som följd på det. Linnéa blev väl lite svettig när Aska var så duktig på banan 😉

Funderar på att göra debuten i agility snart också, läskigt men också spännande. Men för att det ska kunna göras så måste jag lägga fokus på slalom så hon lär sig både höger och vänster slalom. På vänster är hon ganska duktig men det finns förbättringsmöjligheter och hon måste lära sig att ta det även fast det kommer te.x en tunnel eller ett hopphinder framför! Kursen vi har gått har varit guldvärd och vi har dessutom fått hur mycket pepp som helst av ledarna! Igår var det verkligen pepp inför att komma ut och tävla, känns roligt med en klubb som verkligen satsar på sina medlemmar!

Aska sov hur djupt som helst inatt, hon har legat helt utslagen vid min kudde nästan hela natten. Lillan blev nog trött av värmen och kursen!

Inspirerande agilitykurs

Skärmavbild 2014-05-22 kl. 11.15.28

Igår var andra tillfället på agilitykursen, måste bara säga att det här är den roligaste kursen jag gått på länge (2 år för att vara exakt;))! Jag har ju gått ganska många agilitykurser med olika hundar som ung och visst har vi tränar handling men inte på det sättet som vi gör i denna kurs. Det är så  inspirerande och roligt! Lär mig massor av nya saker varje gång och Aska fattar också väldigt snabbt. Det är så roligt att gå ifrån aha-upplevelse till aha-upplevelse, det är så mycket jag inte kan om agility.  Som sagt det är en väldigt rolig och inspirerande kurs! Helt underbar kväll var det också!

Tänkte göra ett försök att förklara två av de övningarna vi gjorde med hjälp av egenritade “banskisser”,  jag inser ju att det är mer kombinationer än banor såklart.

 

bana2

Det första vi gjorde var att träna på att hunden skulle gå tight runt hindren. Och hur vi kan skicka hunden över ett hinder men sedan väldigt tydligt förmedla att riktningen efter hindret inte blir rakt fram.  Som ni ser på bilden nedan körde vi med två hopphinder och en tunnel. F:et på bilden står för “Förare”, dit sprang alltså jag och ställde mig med ryggen mot hindret. Jag skickade Aska över hindret med högerhand och fångade sedan upp henne efter hindret med höger hand (eller var det vänster?!) och belönade. Som ni ser på ritningen så var ju tanken att få henne att göra en tight sväng runt hindret istället för att fortsätta framåt.

 

kom1

Det andra vi gjorde var en serpentin som bestod av tre hopphinder. Ni ser vilken riktning Aska sprang i på pilarna. Tanken var att jag skulle handla med höger hand och sedan “dra” henne till mig med vänster hand så att hon sprang mellan hinder 1 och 2 efter att hon hoppat första hindret. Det var lite krångligt men jag tror nog att hon kommer fatta det ganska snart. När jag fick tipset att säga “Aska” istället för “HÄÄÄÄR” så gick det givetvis bättre också 😉 Egentligen så är det ju så dumt att jag springer runt och ropar “HÄÄR” istället för att säga hennes namn. Jag har ju aldrig lärt henne vad “här” betyder men Aska är hon ju väldigt van att lyssna till.

 

Varm och grön agilityträning

Äntligen verkar värmen ha kommit till Gävle! Igår var det över 20 grader varmt i stort sett hela kvällen! Vi tränade agility igår igen, vi tränade tillsammans med en arbetskompis till Linnéa. Hon kan jättemycket om agility så jag fick jättebra tips om handling och olika byten! Det var verkligen jättevärt för mig, fick även tips på att jag måste träna Aska på mer sug på tunnlar. Så jag kan skicka in henne i tunneln även fast jag är på väg åt ett annat håll, så det ska vi träna på! Linnéas jobbarkompis körde ju såklart med sina två hundar också, det var verkligen roligt att se! Det är sånt samarbete och samspel i agilityn (som alla andra hundsporter) och för oss som inte är så van vid agility på lite högre nivå så är det riktigt imponerande att se någon handla sina hundar på ett bra sätt! Det är givetvis säkert även imponerande för någon som “vet” hur det ska se ut men vi blev näst intill fascinerade 😉 Skriver inte så mycket mer om det här kommer istället lite bilder.

agilityLinnéa och Alf snart proffs?agility-2

agility-3Aska tyckte det var så trist att vänta på sin tur att hon nästan somnade!

agility-4

Ska vi bara sitta här och titta eller?!”

agility-5 agility-6 Bad Linnéa fota när jag och Aska körde men hon blev lite distraherad av alla bra tips jag fick så det här blev resultatet 😉agility-7Linnéas kollega Hanna var däremot inte lika lätt distraherad så bilden ovan och bilderna nedan på Aska och Alf är det hon som tagit.agility-8

agility-9

agility-10

agility-11

agility-12

agility-13

Första tillfället på agilitykursen

agility-2

Igår var första tillfället på fortsättningskursen i agility som jag anmält mig och Aska till. Det var ett mycket givande tillfälle! Jag fick bra och konkreta tips på bland annat hur jag ska göra för att styra upp Aska lite bättre. Så fort hon kommer fram till ett hinder börjar hon nämligen att försöka lista ut vad vi ska göra där. Nu ska vi dock träna på att hon ska lära sig att lyssna på mig och att jag måste bli tydligare. Framförallt i slalom så springer hon gärna in och ut säkert 5ggr innan jag ens hunnit sagt slalom. Så det ska vi träna på!

Sen fick jag även lite tips på hur jag ska göra för att få ett bättre flyt på slalomet. Det är egentligen en fortsättning på det sätt som jag hittills tränat på men det är ju skönt att veta att jag tänkt rätt. Som sagt väldigt givande kurstillfälle och jag ser verkligen fram emot nästa gång!

Idag var vi på klubben och tränade lite agility, det gick bra får jag väl lov att säga. Aska blev lite trött på slutet, tror att värmen påverkar henne ganska mycket såhär i början innan hon vant sig. Vi tränade bland annat på slalom men jag byggde även ihop en kortare bana där jag gjorde ett framförbyte och ett bakombyte, tyckte det gick bra. Jag märkte igår på kursen hur snabb Aska är, instruktören sa att hon kommer bli ännu snabbare så jag kommer få lära mig att springa på! 😉

Här kommer en film och lite bilder, jag måste skaffa en dosa till kameran så jag lättare kan fota när jag är själv! Nu sätter jag den på självutlösare och hoppas på det bästa.

agility-3

agility-4

agility

 

Tysksvängen och slalom

Filmade lite när jag tränade slalom i måndags. Har provat att baklängeskedja det men tror jag måste ha en ny strategi för att få mer fart. I slutet av filmen kommer Ivar och nosar på kameran det är därför Aska blir så distraherad. Hon blev nog helt säker på att han skulle ta hennes godis, haha! Tyvärr råkade jag ändra skärpan så Aska blev ur fokus..

Här är en till film på när jag och Aska kör den så kallade “tysksvängen”, tyckte den var jättekrånglig men det gick hur fort som helst att lära in!

Rallylydnad?

Jag var på klubben igår med Tina för att träna rallylydnad. Det var kanske tredje gången vi gick en bana. Tina förklarade lite hur banan var sen provade jag och Aska. Jag måste erkänna att jag har nog tyckt att rallylydnad är ju bara att köra utan att träna om man tränat lydnad innan. Jag hade lite fel, det var lite krångligare än vad jag först trott. Anledningen till det är för att det ingår lite “konstiga” svängar osv som inte alls finns i lydnaden. Hur som helst så var det roligt och jag blev faktiskt taggad på att träna och tävla inom en ganska snar framtid.

När vi tränat lite rally körde jag lite spontan agility. Längtar tills kursen börjar, behöver lite struktur på hur jag tränar!

rally-3

rally-4

rallyTina och Ronja kör banan vi satte upp.

rally-2Susanne var också där och tränade med sina hundar, här kör hon lite agility med Agnes.

 

Agility-träning

Ikväll har vi provat på lite agility,  Aska och jag har ju kört förr men varken Tina & Ronja eller Linnéa & Alf har någonsin kört förr. Det blev mest prova på lite olika hinder, jag kollade om Aska kände igen dom. Det gjorde hon även fast vi inte kört agility på över ett år!  Låter bilderna tala för sig själv, det är Linnéa som tagit de flesta av dom.

Finaste Alf
Finaste Alf
Aska springer igenom säcken
Aska springer igenom säcken
Jag och Aska
Jag och Aska
Alf ligger snällt och väntar
Alf ligger snällt och väntar
Tina & Ronja
Tina & Ronja
Aska släpar sig igenom säcken?!
Aska släpar sig igenom säcken?!
Aska springer genom tunneln
Aska springer genom tunneln
Alf i tunneln
Alf i tunneln
Ronja i tunneln
Ronja i tunneln
Linnéa & Alf
Linnéa & Alf