Djurakuten

Jag tror faktiskt att jag skulle kunna börja skriva öppet om Askas allergi nu, jag vet mer nu och är tryggare i mitt beslut vilket gör att jag inte skulle ta lika illa vid mig och bli irriterad av andras åsikter. Först och främst så har jag insett att alla dom som säger att man aldrig någonsin ska ge sin hund cortison aldrig kan ha levt med en allergihund. För när det kommer till att min hund ska klia sig och klia sig och klia sig eller få en cortisontablett varannan dag under en begränsad tid så väljer jag cortisonen. Visst det har dåliga biverkningar men samtidigt var det ohållbart för Aska att hålla på och klia sig så mycket som hon gjorde. Det hade verkligen börjat bli extremt, när vi var till djurakuten fick vi fylla i på en steg vart någonstans vi tyckte Aska var i sitt kliande. Hon hamnade näst högst upp på den stegen. Så även om hon inte fått några sår eller andra symptom så har hennes kliande faktiskt varit riktigt illa.

På Djurakuten såg dom också att Aska hade väldigt irriterad hud, det rådde inga tvivel om att hon var en hund som hade ganska stora besvär. Vi fick en sån bra veterinär där (jag misstänker dock att alla de som jobbar på dermatologi-avdelningen är bra) hon förklarade väldigt pedagogiskt om allergi och hur det fungerar. Hon trodde att Aska med största sannolikhet var foderallergiker då hon fått symptomen redan som valp men om man har otur kan man ha en hund som är både foderallergisk och omvärldsallergiker. Veterinären förstod också att torrfoder inte var något alternativ för Aska dels p.g.a hon helt enkelt inte åt det men hon hade också förståelse för varför jag inte ville ge det. Vi kikade på lämpliga alternativ, eftersom att Aska ätit lite olika mat var det många typer av kött som gick bort. Viltkött var bästa alternativet till en diet för henne och så fick det bli. Då vi inte känner någon jägare och det kan vara ganska svårt att få tag på viltkött så fick det bli Barvo Vilt, ett foder jag i vanliga fall inte skulle ge då det innehåller spannmål men jag resonerar som så att det är inte för resten av livet utan endast under 8 veckor.

Nu är vi snart klara med dieten, dom två sista veckorna ska hon vara utan cortison för att se hur mycket hon kliar sig. Vi har märkt en förbättring även om det gått lite upp och ned, under en period kliade hon sig knappt alls. Men hon har börjat lite mer igen men det kan beror på att hon fått i sig några kulor från Doris mat. Vi får väl se hur hon är utan cortisonet men de dagar hon inte fått har hon fortfarande kliat sig även om det varit mycket mindre än tidigare.

Det är många som velat hjälpt till och kommit med förslag även om jag vet att dom flesta är välmenande så blir jag ibland irriterad. Många som har djur är ju självutnämnda experter men det blir så fel när någon föreslår att jag ska ge Aska en diet baserad på enbart t.e.x nötkött för det fungerar inte i en eliminationsdiet för henne då hon ätit det förr. Även fast jag förklarar det så verkar det vara svårt att förstå hur det fungerar. Bravo innehåller ju spannmål så jag har ju fått förslag att byta ut det mot ngn annan färskfodervariant som inte innehåller spannmål men jag har i alla fall inte hittat ngn som då är baserad på viltkött. Jag tror det är det som folk missar, vilken proteinkälla Bravo Vilt har, dom ser bara spannmålen och tycker jag är dum som ger min hund det. Det som gör mig mest irriterad är nog att folk fortsätter att ifrågasätta även fast det är väldigt tydligt att dom inte en aning om vad dom pratar om eller ens förstår när jag förklarar. Men det är väl så det är med folk, man får ta åt sig av dom som har något vettigt att komma med och låta resten rinna av.

Leave a Reply