Att hitta en balans

Nu var det ett tag sen jag skrev, så pass länge längesen att jag till och med fick frågan om Aska lever. Och ja hon lever ❤ Tack och lov! Hon blir sju i november i år. Vi var tillbaka till Djurakuten i förra veckan för det årliga besöket och det gick väldigt bra. Vad kan jag säga, det är som att vi äntligen hittat något som fungerar för henne. Det vi kör nu är kortison varannan dag (2,5mg) och spruta med vaccin varannan vecka. Så har vi kört sen oktober och det har fungerat över förväntan. Förra vintern la jag upp bilder på hennes tassar och bakom öron som nästan helt saknade päls, i år har hon all päls kvar och har inte alls kliat lika mycket. Någon gång i april kommer vi sluta ge kortison för att ha uppehåll till oktober igen. Så hon kommer gå långa perioder utan kortison.

Hon är ju allergisk mot både kvalster och vissa födoämnen så ibland kan vi behöver ge kortison om hon fått i sig något. Men jag måste säga att det känns så himla skönt att äntligen ha hittat något som fungerar. Något som verkligen fungerar. Vi har ju letat efter det här i ca fem år och det har varit många gånger då jag trott att vi inte kommer reda ut det. Då är ändå Aska långt ifrån det värsta dom sett på Djurakuten men ja allergi är inte kul. Men nu så äntligen har vi något som fungerar! Och det känns förbannat bra!

aska

Kvalsterproblem

Jag och Ola har ett problem eller dilemma när det kommer till vårt hem och vår kvalsterallergiska hund. Vi vill så himla gärna ha en matta hemma! Men vi törs inte riktigt dels för att det är dyrt att köpa en fin matta och det är tråkigt att lägga 1500-2000kr på en matta som vi kanske ändå måste plocka undan. Aska är ju allergisk mot kvalster och jag vet inte hur hon skulle reagera om vi skaffade en matta i vardagsrummet. Visserligen sover hon ju i sängen redan och ligger i soffan men tänk om mattan är det som får bägaren att rinna över? Visst kan vi köpa en billigare matta att prova men det känns väldigt slösaktigt att köpa en matta för att om det funkar köpa en ny.

Ja ni hör ju, lyxproblem är ju vad det är egentligen. Är det någon av er som har en kvalsterallergisk hund? Har ni mattor hemma? Hur har det fungerat?

Uppdatering kring allergin

Jag postade ett inlägg om Askas allergi för ett halvår sedan (februari) där jag hade med bilder på hur hennes öron och tassar såg ut. Jag tänkte att det kan vara läge för en uppdatering då hon blivit mycket bättre! Vi åkte till Djurakuten (en veterinärklinik som har veterinärer som är specialister på allergi) strax efter att jag skrivit inlägget. Där fick vi som alltid bra råd och vägledning och idag ser hon såhär bra ut!


Hon har långa klor! Jag ska försöka klippa dom idag! Den ena medicinering hon får just nu är sitt hyposensvaccin mot hennes kvalsterallergi. Sedan har vi kortison hemma ifall hon får i sig något ute. Märker vi att hon börjar klia så ger vi en kort kur och sen är det över. Hon går ju mycket lös så ibland händer det tyvärr att hon får i sig ngt hon inte ska. Men jag känner samtidigt att jag inte vill begränsa henne till ett liv i koppel. Sommarhalvåret är ju hennes bästa tid men jag hoppas att nästa vinter inte blir lika illa för Askas allergi som förra vintern blev!

Saker en kan göra istället för att plugga

Jag är inne på min sista kurs på högskolan, vilket känns både läskigt och spännande eller nej mest skitläskigt om jag ska vara helt ärlig. Jag sitter just nu och försöker komma igång med uppgiften som är examinerande i kursen jag läser just nu men det går trögt. Jag har fått en inspirationssväng i hundträningen igen, vi får se hur länge det håller i sig för den här gången. Som jag skrev i mitt förra inlägg blir jag paranoid och tycker mig se ett samband med att träningen ökar och att klådan ökar. Samtidigt har vi slutat med kortisontabletter också och kör bara en kur med spray nu så det ligger säkert mer i det. Samtidigt ligger vetskapen om att det finns dom som menar att ökat proteinintag kan öka klådan och gnager i mig. Men jag har provat sänka proteinintaget och ökat intaget av fett osv, som många säger man ska göra, utan resultat. Det känns skönt att vi ska till Djurakuten imorgon!

Under tiden fortsätter jag att kämpa med plugget men om jag ska vara ärlig sitter jag mest och tittar på gamla bilder och läser gamla inlägg här på bloggen. Och tränar med Aska, vi har tränat lite på fjärren nu i vinter. Vi har en lång väg kvar men förr sprang hon fram säkert en meter när jag bad henne ställa sig. Sen fick jag för mig att vi skulle börja med låsta framben och då kunde hon inte sätta sig och ha kvar benen på boken som hon stod på. Nu kan hon sätta sig, ställa sig och lägga sig men på klippet har hon istället låsta bakben. Det verkar nästan lättare för henne, samtidigt vet jag ju att jag belönar att hon rör frambenen men det är för att jag först ville att hon skulle förstå att framtassarna måste vara kvar på boken för att hon ska få belöning.

 

 

Allergi suger!

Aska har aldrig varit så dålig i sin allergi som hon varit den här vintern. Hon brukar vara mycket bättre under sommaren men under sommaren som var hade hon lika mycket problem som under förra vintern. Jag vet inte om det berodde på det kalla vädret eller vad det kan ha varit. Jag vet inte heller om det är vad som bidragit till att hon varit så dålig den här vintern. Ibland känns det som att hon blir dålig så fort vi kommer igång och tränar, jag vet int

e om jag är paranoid och tror det beror på att hon fått i sig godis ute eller om det faktiskt är så. Jag blir också nojig över att det beror på att hon får i sig för mycket  protein när hon får godis som belöning.

Vi ska till Djurakuten på onsdag, får se vad dom har att säga. Just nu känns det som att det inte finns så mycket vi kan göra förutom att härda ut. Jag funderar ärligt talat på om hennes vaccin har någon effekt alls..

Såhär ser hon ut på öron och tassar just nu 🙁 Framtassarna är helt okej ändå men på vänstra örat har hon kliat bort jättemycket päls 🙁

img_0243.jpg img_0245.jpg img_0252.jpg img_0247.jpg img_0246.jpg img_0248.jpg img_0249.jpg

 

Ingen klåda ingen stress

Det känns verkligen som att klådan är under kontroll nu och det känns så himla bra! Äntligen säger jag bara! Jag går omkring och försöker intala mig själv att det är p.g.a våren är och vintern är slut. Aska är ju mycket bättre på sommarhalvåret än vinterhalvåret som jag skrivit förr. Antagligen beror det på att vår lägenhet är så varm så vi vädrar i stor sett dygnet runt från maj-september. Det är troligen väldigt bra för en kvalsterallergiker, tyvärr kan vi inte vädra lika mkt på vintern. Innerst inne hoppas jag att det är tack vare hyposensen som hon kliar mindre men jag vill inte hoppas, vill inte tro. För jag vet att om inte hyposensen fungerar har vi  tyvärr inte så många alternativ kvar, jag säger inte att hon skulle få somna in men vi vet inte hur vi skulle gå vidare annars.

Vart ligger hon på klådskalan då? Jag skulle nog säga ungefär samma som förra gången d.v.s mellan 3 och 4, lite närmare 3 än 4. Och det är ju jättelågt! Skulle jag var riktigt optimistisk skulle jag säga mellan 2 och 3 men vi är inte riktigt där än. Jag hoppas givetvis att det är hyposensen som gjort sitt men jag vill inte hoppas för det kommer kännas så jobbigt om det inte är så! Vi verkar i alla fall hittat en fungerade dos nu på 0,6 ml. Hon fick en spurta igår och kliar inte alls något mer efter sprutan, hon kliar lite grann direkt efter men det tror jag bara är en vanlig reaktion på att ha fått en spruta.

På allergifronten känns det alltså som ni kanske förstår äntligen ganska bra!

Klåddagbok

Aska

Den gångna veckan har varit riktigt bra för Aska klådmässigt sett. Inte för att den inte varit bra på annat sätt också men klådan har verkligen legat på en “bra” nivå (ingen klåda är givetvis den bästa nivån men är man allergisk så är mindre klåda en bra nivå). Skulle nog säga att hon legat någonstans mellan 3-4 på klådskalan närmare 3 än 4. Brukar alltid fråga husse vad han tycker när jag skriver om klådan för det är så lätt att bli hemmablind. Han blir ju såklart även det han med men det är bra att bolla med någon annan som också lever med hunden.

Nu i slutet av veckan har klåda tyvärr gått upp litegrann. Jag upplever att hon är som allra bäst efter att vi simmat. På simmet har vi ett nytt schampo, Probs Tjärschampo, det verkar nästan fungera bättre mot Askas klåda än vad Epi-soothe gör! Ska köpa hem det nästa gång vi är och simmar så vi även kan bada henne med det hemma. Tänkte även prova Probs Superkräm som tydligen ska vara superbra. Fick lite kräm av snälla Lotta att prova innan jag köpte en hel burk. Krämen är ganska dyr så det var skönt att få prova innan. Jag vet inte riktigt hur jag tycker den fungerar, Aska får ju tack och lov inga utslag, hon kliar inte upp sår osv. De värsta symptom hon har är ju en kraftig klåda som leder till hög stress. Så det finns inga specifika ställen att behandla och smörja in hela hunden går ju inte riktigt. Jag har gjort som så att jag smörjt med krämen där jag märker att hon kliar sig mycket. Det har fungerat bra men jag vet inte om det hjälpt så mycket att krämen är ett måste här hemma. Ska utvärdera lite mer innan det blir ett köp.

Idag ska jag åka till våran sommarstuga utanför Ockelbo för att få hjälp att ge Aska hennes spruta. I vanliga fall är det Ola som gör det för jag är så löjligt spruträdd! Men han är i Hamburg över helgen så då får djursjukskötare syster Linnéa spruta Aska, praktiskt lösning för mig! Vi har i samråd med vår fantastiska veterinär sänkt doseringen från 1,0 (mm?) till 0,6 och ska då även gå från en gång i månaden till varannan vecka. Detta p.g.a hon kliade mer efter sprutan när vi gått upp på full dos. Ska prova det ett tag och sedan stämma av med veterinären hur det går. Eftersom att vi går hos Djurakuten i Stockholm känns det väldigt skönt att även kunna få hjälp via telefon. Är det något som rör allergin som behöver ett veterinärbesök så åker vi dit, det är värt den hyfsat långa resan! Dom är verkligen jättebra där.

 

Klåda, klåda, ingen klåda?

Vi har börjat med hyposenssprutorna på Aska, hon har fått full dos tre gånger. Det vi märkt hittills är att hon börjat klia väldigt mycket efter sprutan, sen avtar det gradvis under de fyra kommande veckorna för att blossa upp igen efter nästa spruta. Har ringt Djurakuten idag för de sa att vi skulle höra av oss om klådan blev mycket värre efter sprutan och det blir den onekligen.

Nu har det snart gått två veckor sedan senaste sprutan, just nu tycker både jag och husse att hon ligger på en 5:a på klådskalan. Hon kliar sig på nätterna men hon avbryter inget för att klia. Direkt efter sprutan kan hon t.o.m stanna på promenaden för att klia. För någon som aldrig haft en allergisk hund förr kan det säkert låta helt galet att ge henne en spruta som hon kliar mer av. Anledningen till att det är så just nu är för att vi inte hittat rätt dos för henne, alla hundar är individer även när det kommer till detta.

Jag skriver inte så mycket som jag borde om allergin här i bloggen, det är säkert lätt att läsa min blogg och tro att jag har en helt frisk hund. Så är ju tyvärr inte fallet. Oftast känns det väl lättare och roligare att fokusera på det som är bra än det som är dåligt. Men jag ska bli bättre på att skriva om hennes klåda, dels för att det är bra för mig att gå tillbaka och titta men även för att någon som funderar på att köpa gårdshund kanske kikar in här. Nu är det verkligen inte alla gårdshundar som är allergiska, enligt veterinären vi går hos i Stockholm får dom in en hel del men jag har inga siffror på det. Jag känner inte till en enda en förutom Aska. Men det kan ju vara intressant att veta att problemet dyker upp i rasen ibland.

Idag ska vi åka iväg till en zoobutik här i stan som jag aldrig hört talas om förr. Men jag ramlade över dom av en slump för några dagar sedan och det verkar som att dom äter återförsäljare av ett fodermärke som har både hjort och häst i sitt barf-sortiment. Tänkte kika om dom har något sånt inne! Låter säkert makabert i vissas öron men jag blir nästan lite exalterad över detta. Inte för att jag älskar döda djur (är ju själv vegetarian) utan för att det betyder att vi får möjlighet att variera kosten för Aska som just nu bara äter ren.

Gör ditt egna hundgodis

Innan det stod klart att Aska var allergisk så köpte jag i stort sett allt godis till henne färdigt i  någon djuraffär. När hon sedan inte längre fick äta vad som helst blev jag tvungen att bli lite mer kreativ. Jag gav henne nästan uteslutande hemmagjort godis när jag väl insåg hur lätt det var att göra det själv! Det är dessutom billigare än att köpa färdigt och du har full kontroll över vad hunden får i sig! Bara fördelar enligt mig, enda nackdelen är väl att det givetvis tar mer tid än att köpa färdigt godis.

Jag brukar göra det väldigt enkelt för mig, mestadels torkar jag kött själv (ibland lyxar jag till det och gör älgköttbullar). Det tar minimalt med tid och Aska tycker det är gott. Jag brukar köpa Polaricas älg- eller renskav på Ica, det går givetvis lika bra med te.x viltmästarskav eller något annat. Det är verkligen hur lätt som helst, det krävs bara fyra enkla steg för att göra ditt egna mumsiga godis.

  1. Ta fram tre ungsplåtar och klä dom i bakpapper.
  2. Ta fram det kött du vill torka direkt ur frysen, dela upp det i bitar över plåtarna
  3. In med allt i ugnen på ca 50 grader, jag brukar låta det stå och torka över natten
  4. Häll ned ditt torkade kött i lämplig förvaringslåda, färdigt!

Enkelt va? Jag brukar som sagt låta det stå över natten vilket blir ca 8-10 timmar, vill man att det ska gå fortare går det även bra att torka köttet på 75 grader.

Älgskav
Älgskav

Fästingar? Nej tack!

Aska med sitt bärnstenshalsband
Aska med sitt bärnstenshalsband

Jag har börjat fundera på hur vi ska skydda Aska mot fästingar i år. Första sommaren vi hade henne hade hon Scalibor men det är inget vi kommer använda på henne igen. Vi provade förra sommaren men det gick inte alls och det är väl inte så konstigt. Har man problem med huden blir det knappast bättre av så starka preparat. Ett tag inbillade jag mig till och med att det var p.g.a vi använt Scalibor på henne den där första sommaren som gjort att hon blivit allergisk! Jag vet att det inte är så, hon har kliat sen hon kom till oss 8 veckor gammal. Men jag är tyvärr sån att jag inbillar mig att det är mitt fel att hon inte fått vara frisk.

Förra sommaren hade vi ett bärnstenshalsband, jag kan dock inte säga om det fungerade eller ej. Vi tog nämligen av det efter en tid då hon kliade mycket av det. Tror det beror på att själva bandet som bärnstenarna var fästa på var en metalltråd. Tråden låg inte an på huden (ni kan se halsbandet på bilden) men ändarna stacks nog lite. I år ska vi göra om halsbandet, ska behålla bärnstenen men sätta det på en ny tråd. Vi tänkte kombinera bärnstenen med Probs Tjärschampo och Probs deo då jag hört från flera att det ska ha bra effekt mot fästingar.

Aska är tack och log en hund som av någon anledning får ganska få fästingar redan som det är. Men kan man göra något för att ytterligare minska risken att dom ska sätta sig på henne så är det ju bara bra!

Hur skyddar ni er/era hundar mot fästingar?