Hur mycket aktiverar ni era hundar?

Jag fick höra att problemet vi har med Aska beror på överaktivering. Jag tycker ärligt talat inte att jag aktiverar henne så överdrivet mycket. Vi tränar (lydnad, spår & agility) cirka 3-4 dagar i veckan, åker vi till klubben är vi borta i kanske 2 timmar men vi tränar ju knappast effektivt hela den tiden. Vi tränar inte ens hälften av tiden, i vår träningsgrupp hjälper vi varandra så en del tid läggs på det, sen tar jag alltid pauser i träningen jag tror inte på att nöta på för länge. Åker vi inte till klubben tränar vi hemma, antingen bakar jag in det med promenade och stannar upp och spontantränar lite här och där. Eller så går jag till någon gräsplätt och tränar mer planerat en stund.

Utöver den mentala träningen får hon cirka 8-10 km promenad per dag och vi är väl ute runt 3-6 timmar per dag ibland blir det så klart mer. Med ute menar jag alltså utomhus och 3-6 timmar är alltså inte den totala aktiva tid vi lägger på träning(fysisk och mental) även om den så klart är inräknad i utetiden. Ute kan ju vara att vi bara är ute och strosar och jag har svårt att tro att hundar finner det stressande att gå lös i sin egen takt och nosa och göra lite som dom känner för. Utetid är ju också tid som vi kanske bara sitter och chillar, då menar jag att vi kanske sitter ute och njuter av vädret. Jag tar ju med mig Aska på nästan allt som jag kan ta med henne på för jag tycker att hon inte ska behöva vara själv så mycket. Vet jag att hon har det bättre hemma även fast hon kan följa med så får hon ju så klart stanna hemma.

Ute räknas ju också om vi kanske åker till mina föräldrar där hundarna springer in och ut på deras lilla tomt som dom vill. Är det fint väder sitter vi ofta ute där och äter och fikar och då är ju även Aska ute.

Tycker ni att jag på något sätt är extrem? Jag tycker inte det, en vanlig sällskapshund lär väl till och med kunna gå runt 8-10 km per dag utan att det är extremt på något sätt? Gissar att det är en hel del som läser min blogg som aktiverar sina hundar mer än vad jag gör?

Jag vet inte om utetiden kanske kan ha misstolkats som tränigstid och det var därför folk reagerade. Jag tycker i alla fall att det är tragiskt att det finns hundar som inte får komma ut utomhus i mer än en timme per dag.

5 kommentarer

  1. Det är nog bättre att ha en överaktiverad hund än en understimulerad. Vad var det för “hundexpert” som sa det? Jag önskar att alla hundar hade det lika bra som din “stackars” “överaktiverad” Aska.

  2. För mig som låter det som ett väldigt härligt hundliv! Fick alla hundar leva så skulle det finnas betydligt fler välmående, friska och glada hundar i bra hull här i Sverige!

    Personligen tränar jag inte min hund lika mycket, pga många orsaker: äldre, ovan- och ointresserad, litet aktivtetsbehov m.m. Men det betyder ju såklart inte att hon bara är inne och slöar, för oss har miljöträning varit viktigare och är något som vi jobbar mer på än t.ex. lydnad.

  3. Tycker verkligen inte att du är extrem gällande aktiviteter och dylikt. Men jag förstår att det känns jobbigt med hela den här grejen.

  4. Så tråkigt att det ofta blir så negativ ton på olika forum, som om vissa sitter där för att klanka ner på alla som inte gör precis som dom?

    Jag tror en hund vänjer sig vid ett visst mått av aktivering, att du är väldigt aktiv är det ju ingen fråga om och för någon som inte är det verkar det säkert som jättemycket eftersom en DSG som inte får komma ut och gå/träna säkert hade varit helt slut efter en av dina dagar… Däremot så aktiverar jag min hund på samma sätt som du- tränar “på riktigt” 3 dagar i veckan, resten av tiden är vi ute på besök, i skogen, strosar, motionerar, leker, träffar vänner, fikar i stan mm mm… Tid utanför lägenheten helt enkelt.

  5. Tycker det låter som om att du ger din hund ett rikt och härligt liv.
    Det viktiga är ju ofta Hur man tränar, inte hur ofta 🙂

Leave a Reply