Korven

Korven, det är Askas nya namn. Sagt med en rejäl dos kärlek såklart för det är ju inte hennes fel att hon är en liten korv, eller var. Hon väger fortfarande lite för mycket men hon har i alla fall gått ned rejält! Anledningen till att hon blev tjock var för att hon fick väldigt fet mat, jag upplevde det som väldigt bra för klådan men inte så bra för resten av kroppen.. Hann tänka att “Oj nu börjar hon nog bli lite tjock?” Och så var hon helt plötsligt jättetjock! Många skulle nog säga att hon är i fint hull men av de här två bilderna så vet jag vad jag föredrar iaf!

 

Skärmavbild 2015-11-06 kl. 13.42.02

IMG_2634

Lataktivering

Godissök
Godissök

Ibland kanske man inte har tid att träna eller lägga spår då kan det vara skönt med lite aktivering som inte kräver så mycket. Jag brukar passa på att låta Aska leta efter godis när vi går på promenad. Brukar lägga henne på plats och så får hon vänta medans jag kastar ut godis över en ganska stor yta. Hon är väldigt noggrann och kan utan problem hålla på att söka efter godis i 20 minuter eller mer! Ett väldigt effektivt sätt att få en ganska nöjd hund när man kommer in från promenaden sen!

Jag tror att alla hundar mår bra av att få jobba med nosen regelbundet. De flesta som spårar med sina hundar kan nog intyga om att det finns inget som tröttar ut dom så mycket som att spåra. Aska blir som sagt ganska nöjd av att få leta rätt på godis också. Hon är ju extremt noggrann och söker av en väldigt stor yta så det är inte så konstigt att hon blir trött. Det är perfekt dom dagar jag har mycket plugg för ut måste hon ju även om jag kanske inte har tid att åka iväg till skogen för att lägga spår eller har tid att träna en längre stund.

Här är några bilder från en promenad här om dagen.

Full fart!
Full fart!
Spring med pinnen
Spring med pinnen
Aska letar godis
Aska letar godis

Är min hund tjock?

Vi har haft problem att hålla vikten på Aska. Eftersom att hon är allergisk och bara tål att äta vissa
protein har det inte varit jättelätt att få upp henne i vikt. Hon har ätit ca 200g om dagen av sin mat, i
början gick det väldigt långsamt att få upp vikten men så en dag så konstaterade min syster att hon
inte får gå upp något mer i vikt. Att ha en hund med en sund kroppsform är viktigt för mig som
hundägare men i och med detta fick jag ett litet uppvaknande. Det är nog ganska lätt hänt att
hunden lägger på sig utan att du som ägare själv märker det.

I Askas fall är det ingen fara, vi har dragit ned 25g på maten för att hon inte ska bli tjock.
Anledningen till att hon lagt på sig lite, lite mer än vad hon behöver tror jag beror på att hon under
en kortare tid fått lite mindre motion än vad hon får vanligtvis. Hon är ju kastrerad och det har inte
märkts på henne förr, hon har kunnat äta hur mkt som helst utan att jag behöver vara orolig för
överhull. Kanske behöver jag hålla bättre koll nu, det får tiden utvisa.

Det finns tyvärr en hel del tjocka hundar i Sverige idag, enligt ett inlägg jag läste på häromi.se är
idag 30% av Sveriges hundar överviktiga. Jag tror inte det beror på att hundägare vill att deras
hundar ska lida av alla hälsofel det medför. Jag tror att det för många helt enkelt beror på att man
som ägare inte vet hur hunden ska se ut när den är i bra hull. För att komma till rätta med detta
problem krävs det information och att vi hundägare pratar om det, att veterinärer säger till när en
hund är överviktig.

Är du orolig för att din hund är för tjock? På häromi.se finns en jättebra hälsoguide som hjälper dig
som hundägare att själv se om din hund har för mycket eller för lite hull. Eller är den kanske helt
lagom? Hälsoguide hittar du HÄR

Här nedan har jag gjort en jämförelse med Askas hull och hälsoguiden. Skulle nog säga att hon är ganska bra i hull just nu. Tyvärr är inte systemkameran hemma så ni får stå ut med mobilbilder.

Aska 8/4
Aska 8/4
Aska 8/4
Aska 8/4

Halsoguide

Bästa gänget

Här är en bild på alla förare med hundar som var med både på Flashmobarna i Stockholm och Gävle. På bilden är det dock bara vi från Gävle, Sandviken och Hofors. Det här har varit en så rolig upplevelse, det känns trist att det är slut nu. Något som däremot inte känns trist är att vi genom att göra detta tillsammans har samlat in 13888kr till Musikhjälpen! Tjejerna i vår grupp tycker att alla tjejer ska ha rätt att överleva sin graviditet!

Flashgruppen 2013
Flashgruppen 2013
Flashgruppen 2013
Flashgruppen 2013

Winter is ending

Kalla tassar
Kalla tassar

Var ute och lekte lite med mitt teleobjektiv igår. Efter att ha suttit i tre dagar och redigerat film tillsammans med Mikaela, Rebecca som också var med på flashmoben så kände jag mig minst sagt inspirerad. Kan väl nämna att vi hade hjälp av en jätteduktig kille från Lettings, han gjorde den mesta redigeringen och vi tyckte till. Blev inspirerad att lära mig redigera också. Det är in progress, har börjat lite smått här hemma.

Men åter till optiken, har aldrig riktigt gillat vårt (läs Olas) teleobjektiv. “Vi” har ett Sigma 70-300mm F4-5,6 APO DG. Jag har tidigare i stort sett helt dömt ut det här objektivet och alltså knappt använt det. Men igår fick jag som sagt lite inspiration och tänkte att i alla fall skulle ge det en till chans. Blev förvånad och hyfsat nöjd med resultatet (visst jag skulle gladeligen köpa ett bättre, om jag hade råd/inte var för snål). I bättre ljus kan det nog vara riktigt bra med tanke på dess pris! Är inte helt nöjd med skärpan i bilden och färgåtervningen blev lite knasig, så den fick jag jobba lite med i Lightroom.

Glöm inte att kolla in våran video från vår flashmob på Stockholm Hundmässa i inlägget nedan. Skänk gärna en slant till Musikhjälpen också! För varje 50kr du skänker kan du vara med och tävla om fina, fina priser hos Hundsportens insamling! Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet! 50 kr kan verkligen göra skillnad!

Imorgon klockan 17.20 på Stockholms Hundmässa!

Utkiksplats
Utkiksplats

Hon är bara så bra min lilla hund, ställer upp på det mesta tok jag hittar på. Idag körde vi vår grej för Hundsportens insamling till Musikhjälpen på Sergels Torg. Aska har aldrig varit där förr men hängde ändå glatt på! Allt satt inte perfekt men vi hade så otroligt roligt! Det var en helt underbar känsla att få var med och göra något sånt här! Givetvis kommer det att komma filmer!

Imorgon kör vi på Stockholms Hundmässa i Älvsjö, rekommenderar verkligen att ni som är där befinner er vid finalringen i A-hallen vid 17.20. Eller strax innan, ni som inte är där men befinner er i Stockholm, kom ni också! För er andra så kan ni se det hemma på SKK´s live-stream! Det kommer bli jättebra! Jag är tjejen med orange/rött hår tillsammans med den röd/vita gårdshunden 😉

“Hundar hjälper tjejer att överleva sin graviditet”

Hur kan en väldresserad hund hjälpa fler tjejer att överleva sin graviditet?
Sveriges Hundungdom och Studiefrämjandet tar ställning för kvinnors rättigheter!

Ta reda på mer genom att komma till Sergels torg lördagen den 7 december kl. 17:20 eller till Stockholm Hundmässa på Stockholmsmässan i Älvsjö söndagen den 8 december kl. 17:20.

 

Ett utdrag ur denna pressrealese. Vill verkligen uppmana er att om ni har möjlighet komma till något om inte båda de två tillfällena!