Det här med foder..

..är verkligen en djungel! Jag har ju bytt från Standardt (torrfoder) till Vom og hundemat (färskfoder) nu och är supernöjd! Så jag känner mig på det klara med vad Aska ska få äta för mat och jag är säker i mitt val, jag är helt övertygad om att det är ett utmärkt foder. Det märks skillnad på både magen och hennes kropp, hennes trampdynor är ungefär som kattassar istället för lite “skrovliga” som många andra hundar har. Syrrans hund har haft dåliga trampdynor så länge hon har haft henne i stort sett. Igår när vi var på kurs bad hon mig känna på Disas trampdynor och vilken skillnad det var! Dom var inte alldeles spruckna som dom varit förr, anledningen till det? Troligen foderbyte, hon har bytit över till Standardt för några månader sedan. Har hört och läst om flera stycken som upplevt liknande saker med klor och trampdynor när dom övergått till just Standardt.

Idag och i helgen så har Aska vägrat äta sin mat, det gör mig lite orolig. Hon har gladeligen ätit annat och när hon var hos syrran fick hon Standardt istället. Imorse ville hon inte heller ha, jag tror att det beror på att hon tycker att det är för mycket morötter i maten. Ska prova att bara ge henne VoH ikväll och se om hon äter då. Hoppas verkligen inte att hon slutar äta VoH för torrfoder vill jag aldrig mer gå tillbaka till. Som sagt så var jag verkligen supernöjd med Standardt och det är nog det enda torrfoder jag kan tänka mig att ge men jag är ännu nöjdare med VoH. Det är nästan det enda färdigfoder jag kan tänka mig att ge numera 😉

Sen vi skaffade Aska är det så mycket med hundar som jag blivit medveten om och tänkt på som jag inte gjort tidigare. Foder är en av dom sakerna, jag har tyckt att det varit lite konstigt att man nöjt sig med att ge hundar färdigt torrfoder. Anledningen till att den fundering kom upp är nog för att jag hade Missy när vi fick hem Aska. Jag hade börjat sätta mig in i hästars näringslära och hur man räknar ut foderstater samt hur viktigt det är. På hästar är det ett väldigt meckande beroende på vilka värden på hö/silaget man har. Både jag och syrran hade diskussioner med varandra där vi funderade på varför det ofta inte är lika noga med hundar. Jag började läsa på mer och mer om hundfoder och böt ut Royal Canin mot Standardt (märkte enorm skillnad på Aska). Läste på ännu mer och bestämde mig för VoH, alternativet var att BARFa och då ansåg jag att VoH passade oss bättre då det kan bli lite besvärligt att BARFa en liten hund. Numera har jag lärt mig ett tredje alternativ, att laga hundens egna mat. Men jag tänker fortsätta med VoH, har rådfrågat en person som verkar mycket duktig med foder och hen sa att VoH var ett bra foder just för att det inte innehåller spannmål.

3 kommentarer

  1. När jag har en större frys, alternativt plats för en frysbox, ska jag också gå över till färskfoder.

  2. Vad häftigt med tramdynorna! jag har aldrig tänkt på att det kan vara ett samband med maten bara undrade varför mina hundars trampdynor är nästan lika lena som valpars medan de flesta andra hundar brukar ha stenhårda och sträva.

    Blir så glad att veta att du bytte till VoH. Aska har säkert uppskattat det. Har hört på Internet att en veterinär sa att det är bättre ge hunden pankakor varje dag än torrfoder. Här är en till bra artikel om hundmat http://www.mustela.se/om_hundens_utfodring.htm

    ha det så bra!

  3. Ska man hålla sig till torrfoder så är Standart ett av de bättre alternativen. Anledningen är få ingredienser med hög smältbathet., och inte särskilt farliga E-ämnen (vilket tyvärr finns i dom vanligaste märkena).

    VoH är ett bra färskfoder. Nackdelen med VoH är att det är jäkligt dyrt kilopris bara. Men är du nöjd med det så är det bara tuta och köra.

    Spannmål är dock inte djävulens påfund, så länge det inte är för mycket av det eller att det är primär energikälla. Och av den anledningen är Nordic, Bravo eller Fodax även bra. Finns varianter hos alla med lägre (eller ingen) halt av spannmål. Bara billigare.

    Är hunden kinkig med att äta rekommenderar jag alltid två saker:

    1. Se till att hunden fått jobba innan (men minst en halvtimme-timme innan utfodring). Och rejält. Fysiskt eller mentalt spelar mindre roll, bara dom fått “arbeta för maten”.
    2. Ta bort fodret efter 10 minuter om hunden inte äter. Och så blir det inget förren nästa utfodring. Helt enkelt negativ förstärkning. Det kan låta hårt, men hunden tar absolut ingen skada av det. Äter hunden inte på tre dagar är det kanske dags att kontakta vet, men mindre än det är det ingen fara. Du kommer att märka skillnad efter ett tag.

    Lycka till 🙂

Leave a Reply