Jag vill inte göra illa min hund

Jag har sett på Ur Samtiden där dom tar upp Hunden i tv, väldigt intressant särskil Anders Hallgren och Per Jensen men man tenderar ju att tycka om det som stämmer överens med ens egna värderinga 😉 Det jag däremot reagerade på är ett klipp som visas när Barbro Börjesson pratar. Hon ska hjälpa en kvinna med en tax, hon tar fram köttbullar och lockar på taxen medans ägaren ropar och lockar men hunden stannar hellre hos köttbullarna. Barbro säger då att det var ju inte så kul och visar sen hur ägaren ska göra för att hunden inte ska dra iväg på köttbullar, hon ska nämligen göra ett litet knyck i kopplet. Barbro säger att det gärna ska göra ont på hunden och där inser jag att jag aldrig kommer att tycka att hennes metoder är något för mig. Jag vill inte med flit göra illa min hund. Jag förstår inte hur man kan lära ut koppelryck som metod vid hundmöten eller för att hunden ska låta bli köttbullar. Vad hände med kontakt?

Jag säger inte att jag på något sätt är bättre eller kan mer än Barbro, hon har ju onekligen mycket erfarenhet men jag blir faktiskt lite ledsen när hon uppmanar hundägaren att medvetet göra illa sin hund. Jag förstår inte för allt i världen hur man medvetet kan vill göra illa sin hund? Som sagt jag säger inte att jag är bättre än hon på hundar men jag går ju mer mot mjukare metoder så för mig känns det inte okej att medvetet orsaka min hund smärta. Barbro har säkert gjort en del andra bra saker, så bra koll har jag faktiskt inte på henne men just det där fick mig att reagera. Det är ju knappast några extrema hemskheter dom håller på med i klippet men jag reagerade ändå som sagt på det hon sa.

3 kommentarer

  1. Jag förstår mig inte heller riktigt på metoder där man ska “sätta dit hunden”.
    Jag har jobbat mycket med omriktat beteende och val.
    Fördelen med om hunden lär sig välja ett beteende som vi föredrar, och som lönar sig för hunden, är att man inte behöver vakta en sådan hund. Den väljer, oavsett om matte är där eller inte, det som har lönat sig bäst.
    En hund som får obehag vid visst uppförande, lär sig att göra saker i smyg, den har inte fått ett alternativ.
    Så tror jag, och det fungerar på mina pälsklingar 🙂

  2. håller med dig jag gillar Per Jensen och Anders Hallgren, positiv förstärking är 10000 ggr bättre än ryck o slit o skrik. Ändå är det många som använder det. Gillar Eva Bodfäldt också, helskön kvinna som också kör på positiv förstärkning 🙂

  3. Jag håller också med dig. Tycker det är förfärligt att man fortfarande sak göra illa sin hund. Vad tänker hon att hunden ska lära sig? Att köttbullar innebär smärta? Stackars lilla hund.

Leave a Reply