Det här med hundmöten

Jag är så sjukt trött på alla som inte har kontroll på sin hund och inte respekterar sin omgivning. Framförallt när det kommer till hundmöten, för oss är det inga problem. Vi jobbar på att få Aska att självmant ta ögonkontakt och gå vardagsfot vid hundmöten. Det går ganska bra och även om vi inte gör det så är hundmöten inga problem för oss men det är ju praktiskt att ha en hund som enbart fokuserar på dig när man får möte av en annan hund. Då kan den andra hunden bete sig hur den vill men din hund vet att hos dig händer det något positivt inte den andra hunden.

Igår fick vi möte på en stor bred väg, en “skogsväg” kan man väl kalla den. Det går ingen trafik där nämligen och det är en populär väg att gå med hund här på Brynäs. I alla fall så fick vi möte, jag kopplade såklart Aska och försökte få henne att fokusera på mig. Min syrras sambo gick ut långt på sidan med deras hund då dom ibland har problem med hundmöten. Vi gick på vänster sida och Aska gick på min vänstra sida. De mötande gör ingenting dom låter sin hund gå på nästan full långt koppel och flyttar inte över till andra sidan vägen utan går kanske 1 meter ifrån oss. Om dom hade haft kontroll på sin hund så hade det inte varit några problem. Men nu gör deras hund ett utfall mot Aska och hon som håller i den är väldigt nära att tappa den.

Min fundering är då varför inte ägaren till denna hund “halade” in kopplet och hade hunden närmare sig? Eller varför inte gå  över på andra sidan vägen? Det känns som att det inte direkt var första gången den här hunden gör utfall mot en annan hund så varför inte ta sitt ansvar och försöka kontrollera sin hund? Vi gjorde ju det med våra? Istället så går dom där nonchalant med halvlångt koppel och drar in hunden först efter utfallet men då är det ju redan försent. Blir så irriterad på sånt här, okej det kan vara jättesvårt för vissa med hundmöten. Men har man en hund som gör utfall som man knappt kan hålla dessutom så kan man i alla fall ta avstånd från de mötande hundarna och korta upp kopplet, eller är det jag som tänker helt fel här?

Leave a Reply