Är hon rumsren än?

Det är många som undrat hur det ska gå att få Aska rumsren, vi bor ju på femte våningen! Hitintills har det gått förhållandevis bra tycker jag. Det är klart att det hänt några olyckor på vägen men inte så mycket som jag hade förväntat mig. Igår var vi inne på våran 3:e dag utan en “olycka” inne. Men tyvärr så kissade hon inne, Ola var precis på väg att hämta henne för att vi tyckte det verkade som att det var dags. Men hon han sätta sig på tidningen som ligger på golvet i köket.

Idag har det också tyvärr hänt en “olycka” inne. Det var samma visa den här gången också, Ola var precis på väg att ta ut henne men hon gick in i badrummet och kissade inne i duschen vilket i och för sig var praktiskt ;). De gånger hon kissat inne på senaste tiden så har hon gjort det i skymundan så att säga, jag tror att det kan bero på att hon kanske börjar förstå att kissa & bajsa det gör man utomhus. Vi har ju självklart aldrig skällt på henne när det hänt en olycka inne. Men vi har lärt känna henne och håller ganska bra koll så hon har liksom inte “fått chansen”, så jag tror att hon börjar förstå. När man är ute förstår hon i alla fall vad som förväntas av henne när man sätter ned henne på platsen som vi alltid går till.

Jag har varit beredd på att det kanske kan ta lite längre tid eftersom att vi bor så högt upp. Och både jag och Ola har sagt att det får ta den tid det tar. Men jag känner att vi är en bra bit på väg mot rumsrenhet. Sen måste man ju tänka på att en valp inte har förmågan att hålla inne som en vuxen hund har och de gånger som det faktiskt hänt att hon kissat inne så har det ju bara varit vårat fel så klart. Men jag tycker att det har gått och går riktigt bra med att försöka få henne rumsren. Vi behöver inte åka lika många vändor i onödan i hissen numera eftersom att vi lärt oss se när hon behöver “gå”. Och bajsa inne har hon inte gjort sen vi var hemma hos mamma och pappa, där bajsade hon inne en gång på lördagen (förra veckan). Ingen av oss vet riktigt när hon hann med det men det hann hon tydligen.

Jag vet inte riktigt när man kan förvänta sig av en valp att den ska kunna “hålla tätt”? Aska är ju bara 10 veckor än så länge så jag tror inte att hon har den fysiska förmågan än att vänta tills hon får komma ut. För valpar när dom är små kan ju helt enkelt inte “hålla sig” som en vuxen hund kan. Vuxna hundar kan ju vänta med att kissa & bajsa tills dom får komma ut på promenad, en valp har ju inte den förmågan. Så frågan är när dom börjar kunna hålla sig. Steg 1 för en rumsren valp torde väl vara att valpen visar tydligt att det är dags att göra nummer ett eller två? Det tycker jag att Aska har börjat göra nu. Men jag skulle inte säga att hon är rumsren för tillfället.

1 kommentar

  1. Hon är ju jätteduktig, och när ni var här hände det inte många “olyckor” och då hade ni inte ens haft henne en vecka, jag tycker hon är otroligt duktig…

Leave a Reply