Porträtt

Letade fram lite gamla objektiv i förrådet idag, två olika teleobjektiv, ett Sigma 70-300 med en bländare på 4-5,6 och ett otroligt plastigt Canon på 80-200 med en bländare på 4,5. Blev bäst bilder med Sigmat när jag provade lite snabbt inomhus men jag minns att jag inte tyckt att det hållt måttet när jag fotat med det förr. Skulle så gärna vilja ha ett fast teleobjektiv och ett bättre allround än det jag kör med just nu.

Jag gick foto på gymnasiet och det var ett stort intresse för mig förr, på senare år har jag inte fotat lika mycket. Jag har väl tröttnat lite på det och slutat tycka det är kul för att jag inte tycker att jag är särskilt duktig.Dessutom föredrar jag nog att fota analogt, det är roligare på något vis. Digitalt foto har enorm många fördelar men det som är så kul med analogt foto är mörkrummet, finns liksom inget bättre än att framkalla sina egna filmer. Nu har jag inte ens en analogkamera längre och även om jag hade det så har jag inget mörkrum men drömma kan man.

Jag har inte ens en egen kamera ö.h.t längre, jag kör med Olas som visserligen är exakt samma som jag hade. Jag hade en Canon EOS 400D men den sålde jag för att få råd med atroskopin till Missy. Men Ola har ju som sagt en exakt likadan med skillnaden att han satt ett batterigrepp på sin vilket gör den mycket bekvämare att fota med. En annan stor anledning till att jag inte fotar så mycket längre är nog för att jag tröttnat på “min” utrustning. Till kameran har vi sammanlagt fyra objektiv men inget känns sådär jättebra. Dessa objektiv har vi:

Canon EF 50mm 1.8 II grymt bra objektiv, otroligt prisvärt (cirka 900 kr!)
Sigma 18-50 mm 2.8 EX, allroundobjektivet som jag använder mest fungerar helt okej, dock tycker jag autofokus är/har blivit slö
Canon på 80-200 mm 4,5 väldigt plastigt, dålig skärpa och det blir inte så värst bra bilder
Sigma 70-300 mm 4.0-5.6 DG Macro lite “slött”, saknar stabilisator vilket gör det svårt att fota utan stativ, dålig skärpa
+ en blixt Canon Speedlite 430EX, använder den väldigt mycket inne men kan inte riktigt hantera den ute än.

Ibland får jag frågan vad jag fotat med för kamera, särskilt när jag fotat med det fasta 50 mm som har en bländare på hela 1,8. Men det sitter ju inte enbart i huset, många köper en systemkamera och förväntar sig att kunna ta grymma bilder. Jag tycker att kitobjektiven som man får med till Canon (iaf det som hängde med 400:an) är kasst, det blir inga bra bilder. Sen tjänar man så otroligt mycket på att lära sig inställningarna på kameran. Jag fotar alltid på det manuella läget men om man tycker det känns för svårt så blir det grymt mycket bättre bilder om man kör på slutarprioritering eller bländarprioritering istället för autoläget.

Det jag menar är att “min” kamera är av en ganska gammal modell (2007) men det spelar inte så stor roll när jag har ett väldigt bra objektiv, det blir en väldigt härlig känsla i bilderna med 50 mm objektivet med en så stor bländare.

Vet inte vart jag vill komma med detta inlägg, blev nog lite inspirerad efter att ha stått och pratat lite foto med Sandra igår.

2 kommentarer

  1. Vilket fint kort!

  2. Riktigt fint porträtt! Du har många vackra kort här i bloggen. Att ha en bra kamera med ett bra objektiv är viktigt men är man duktig på att fota så kan man ta snygga bilder med en kasst mobilkamera.

Leave a Reply