Tjock eller kraftig?

Är det verkligen så svårt att se skillnad på en tjock och en kraftig hund? Jag tycker ärligt talat inte det men ändå så hör och ser man nästan dagligen ägare till tjocka hundar som säger att dom är bara kraftigt byggda. Även andra kan kommentera att hunden är inte tjock den är bara kraftig. Jag har fått lära mig av kunniga personer att man bland annat ska känna revbenen på hunden när man känner på dom, dom ska inte synas men kännas. Aska är enligt en utbildad och väldigt duktig sjukgymnast för djur i väldigt fin form men ändå är det ganska vanligt att jag får höra av andra gårdshundsägare att hon är för smal. Skulle jag ställa henne skulle dom säkert efterfråga mer “massa” men egentligen mena fett. Aska är tunn i hela kroppen och smäcker det vet jag om men hon är inte för smal.

Varför är det så att domare på utställningar verkar gilla tjocka hundar? Är det för att dom inte bryr sig om hälsa nämnvärt i övrigt som dom även tycker att det är finare med feta hundar? Blir så trött och förbannad på hundägare som mer eller mindre matar ihjäl sina djur. Särskilt när dom påpekar för mig att min hund är för smal när det i själva verket är deras hund som är för tjock..

3 kommentarer

  1. Har också sett en del “kraftiga” hundar, men de flesta är ändå ganska normalbyggda så att säga.

  2. Övervikt bland hundar är ju otroligt tråkigt och fruktansvärt ansvarslöst! Jag har ju bullterrier och den rasen är enormt drabbad av dessa problem, de största döms fram i ringen och premieras av domare så det är ju inte konstigt att var och varannan bullterrierägare göder upp sina stackars hundar. Beror ju helt och hållet på naiva attityder och okunskap, för att man tror att en hund ser ut så och är bygg så.

    Jag får höra mer än ofta om min stackars hund som är så smal och utan den där “massan”. Han är inte massivt byggd, han har muskler men är av en slankare bullterriermodell helt klart, längre ben och en uppdragen midja. Inget jag kan styra över men jag håller han gärna slank/smalare eftersom det passar min livsstil, han ska orka röra på sig och följa med och träna. Nog fan kan han kuta mil efter mil i skidspåret också med sin spänstiga kropp och det älskar han, det skulle jag inte vilja ta ifrån honom för allt i världen! En uppdragen midja skulle nog alla BTs kunna ha, bara de att ingen har de för att de ska vara så förbannat överviktiga. De mister totalt sitt glamourösa och kraftfulla uttryck som ska vara atletiskt och starkt, muskulösa stabila hundar med framåtanda.

    Nej, sundhet ska det vara! Och SUNT förnuft! Man ska kunna känna revbenen oavsett ras och “massa”, jag tror många har missat det. Det skadar ju inte om man skymtar dem med! Hellre en vältränad och stark kropp!

    Speciellt viktigt tycker jag det är nu i sommarvärmen, stackars dessa hundar med flera kilos övervikt som inte orkar röra sig, och det hemska är ju att den mesta av övervikten och fettet sitter inuti hunden kring organen där de gör utgör stor skada och hälsorisker. Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, skador på skelett och ligament och ökad risk för kroppsskador, andningsproblem m.m. Men allt detta skiter folk fullständigt i, störst och massivaste hunden vinner ju i ringarna så varför ta hälsan först då?

    För att inte tala om vilka onda och fula karpryggar hundarna får av denna övervikt.

    Galet, och vidrigt.

    Sunda?
    http://media.photobucket.com/image/fat%20bull%20terrier/niroux/Jake2.jpg

    http://www.yourpurebredpuppy.com/dogbreeds/photos-AB/bullterriersf1.jpg

    http://images.dogsblog.com/shared/75862fdc8a4f565b9de56a9cfde485cf.jpg

    1. Sv: Håller helt och hållet med dig! Tyvärr verkar det vara lite samma sak på gårdshundarna också, man vill ha “massa” på hundarna. Och många hundar som i mina ögon är direkt feta kallar man för “härligt stabbiga” vad är det som är härligt med en hund som är så tjock så den har varken en nacke eller markerad midja undrar jag. Hundarna på bilderna ser ju verkligen inte sunda ut och jag känner som sagt tyvärr igen en hel del av det du skriver på DSG =/

Leave a Reply