Det här med strikt ägaransvar

Vi hundägare har ju ett strikt ägaransvar i Sverige och det tycker jag är bra. Visst det finns tillfällen då det är mindre bra t.e.x om en lös hund springer fram till min kopplade hund och min kopplade hund biter den lösa. Då är det mitt ansvar och jag blir ersättningsskyldig även fast det är den andra hundägaren som brustit stort i sitt hundägarskap. Men för det mesta tycker jag att det är bra. En sak som jag funderar på och tycker är lite orättvist är att samma sak inte gäller för katter. Jag har inget emot katter, jag älskar alla djur men jag har inget intresse av att ha katt själv även om snälla katter är mycket trevlig och fina djur.

På mamma och pappas gård (kedjehus) finns det en katt som vid ett tillfälle flugit på Aska, till synes helt oprovocerat. Som tur är hade jag en påse i handen och kunde “slå” bort den men katten kom tillbaka. Mamma som hade en stor Ikea påse ställde sig då ivägen med påsen som skydd och jag kunde lyfta upp Aska och mer eller mindre springa in i huset. Hade denna katt skadat Aska så hade alltså jag själv fått stå för kostnaderna för veterinärvård men hade Aska däremot skadat katten när den flög på henne så hade jag fått stå för kostnaderna för veterinärvård för katten. Den här katten har även vid ett tillfälle varit inne (!!!) i mina föräldrars hus! Min syster satt ute på altan och solade och såg sin hund komma springandes efter en katt inifrån huset, så hunden jagade alltså ut katten ur huset. Det är helt sjukt tycker jag! Syrran har en hoffe alltså en stor hund så den hunden törs katten inte attackera. Den brukar även gömma sig vid en en/gran som mamma och pappa har på tomten, nu har dom ingen stor tomt alls utan typ en tomt i normal storlek för ett sådant hus. Det känns ganska osäkert med tanke på att det faktiskt har “attackerat” Aska en gång förr..

Den har även vid tillfällen följt efter mamma när hon rastat hundarna, den vill kanske inget ont utan bara ha sällskap men mamma upplever det som obehagligt. Särskilt när den följer henne hela vägen in på tomten innanför staketet och mer eller mindre är på väg in i huset. Och med tanke på att den faktiskt har flugit på Aska så känns det som sagt mindre kul.

Såhär säger lagen om katter och hundar:

“Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter

1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.”

Men tydligen har en domare dömt emot denna lag när det gäller katter och menat på att dom behöver få ströva fritt för att må bra på grund av sin natur. Det känns både orättvist och märkligt att kattägare har noll ansvar för sina katter, vare sig dom förstör egendom eller anfaller andras djur (just det är nog dock inte så vanligt..). Jag tycker absolut att man kan få ha utekatter på landet och på gårdar men inne i stan och samhällen förstår jag ärligt talat inte varför man ska få ha det. Särskilt inte när katterna blir en olägenhet för grannarna.

Som sagt jag har inget emot katter, bara dom som anfaller min hund 😉 Men jag tycker lagen är konstig..

1 kommentar

  1. Sv: Jaa, han är rolig att träna med 😀

Leave a Reply