Ingen klåda ingen stress

Det känns verkligen som att klådan är under kontroll nu och det känns så himla bra! Äntligen säger jag bara! Jag går omkring och försöker intala mig själv att det är p.g.a våren är och vintern är slut. Aska är ju mycket bättre på sommarhalvåret än vinterhalvåret som jag skrivit förr. Antagligen beror det på att vår lägenhet är så varm så vi vädrar i stor sett dygnet runt från maj-september. Det är troligen väldigt bra för en kvalsterallergiker, tyvärr kan vi inte vädra lika mkt på vintern. Innerst inne hoppas jag att det är tack vare hyposensen som hon kliar mindre men jag vill inte hoppas, vill inte tro. För jag vet att om inte hyposensen fungerar har vi  tyvärr inte så många alternativ kvar, jag säger inte att hon skulle få somna in men vi vet inte hur vi skulle gå vidare annars.

Vart ligger hon på klådskalan då? Jag skulle nog säga ungefär samma som förra gången d.v.s mellan 3 och 4, lite närmare 3 än 4. Och det är ju jättelågt! Skulle jag var riktigt optimistisk skulle jag säga mellan 2 och 3 men vi är inte riktigt där än. Jag hoppas givetvis att det är hyposensen som gjort sitt men jag vill inte hoppas för det kommer kännas så jobbigt om det inte är så! Vi verkar i alla fall hittat en fungerade dos nu på 0,6 ml. Hon fick en spurta igår och kliar inte alls något mer efter sprutan, hon kliar lite grann direkt efter men det tror jag bara är en vanlig reaktion på att ha fått en spruta.

På allergifronten känns det alltså som ni kanske förstår äntligen ganska bra!

Klåddagbok

Aska

Den gångna veckan har varit riktigt bra för Aska klådmässigt sett. Inte för att den inte varit bra på annat sätt också men klådan har verkligen legat på en “bra” nivå (ingen klåda är givetvis den bästa nivån men är man allergisk så är mindre klåda en bra nivå). Skulle nog säga att hon legat någonstans mellan 3-4 på klådskalan närmare 3 än 4. Brukar alltid fråga husse vad han tycker när jag skriver om klådan för det är så lätt att bli hemmablind. Han blir ju såklart även det han med men det är bra att bolla med någon annan som också lever med hunden.

Nu i slutet av veckan har klåda tyvärr gått upp litegrann. Jag upplever att hon är som allra bäst efter att vi simmat. På simmet har vi ett nytt schampo, Probs Tjärschampo, det verkar nästan fungera bättre mot Askas klåda än vad Epi-soothe gör! Ska köpa hem det nästa gång vi är och simmar så vi även kan bada henne med det hemma. Tänkte även prova Probs Superkräm som tydligen ska vara superbra. Fick lite kräm av snälla Lotta att prova innan jag köpte en hel burk. Krämen är ganska dyr så det var skönt att få prova innan. Jag vet inte riktigt hur jag tycker den fungerar, Aska får ju tack och lov inga utslag, hon kliar inte upp sår osv. De värsta symptom hon har är ju en kraftig klåda som leder till hög stress. Så det finns inga specifika ställen att behandla och smörja in hela hunden går ju inte riktigt. Jag har gjort som så att jag smörjt med krämen där jag märker att hon kliar sig mycket. Det har fungerat bra men jag vet inte om det hjälpt så mycket att krämen är ett måste här hemma. Ska utvärdera lite mer innan det blir ett köp.

Idag ska jag åka till våran sommarstuga utanför Ockelbo för att få hjälp att ge Aska hennes spruta. I vanliga fall är det Ola som gör det för jag är så löjligt spruträdd! Men han är i Hamburg över helgen så då får djursjukskötare syster Linnéa spruta Aska, praktiskt lösning för mig! Vi har i samråd med vår fantastiska veterinär sänkt doseringen från 1,0 (mm?) till 0,6 och ska då även gå från en gång i månaden till varannan vecka. Detta p.g.a hon kliade mer efter sprutan när vi gått upp på full dos. Ska prova det ett tag och sedan stämma av med veterinären hur det går. Eftersom att vi går hos Djurakuten i Stockholm känns det väldigt skönt att även kunna få hjälp via telefon. Är det något som rör allergin som behöver ett veterinärbesök så åker vi dit, det är värt den hyfsat långa resan! Dom är verkligen jättebra där.

 

Klåda, klåda, ingen klåda?

Vi har börjat med hyposenssprutorna på Aska, hon har fått full dos tre gånger. Det vi märkt hittills är att hon börjat klia väldigt mycket efter sprutan, sen avtar det gradvis under de fyra kommande veckorna för att blossa upp igen efter nästa spruta. Har ringt Djurakuten idag för de sa att vi skulle höra av oss om klådan blev mycket värre efter sprutan och det blir den onekligen.

Nu har det snart gått två veckor sedan senaste sprutan, just nu tycker både jag och husse att hon ligger på en 5:a på klådskalan. Hon kliar sig på nätterna men hon avbryter inget för att klia. Direkt efter sprutan kan hon t.o.m stanna på promenaden för att klia. För någon som aldrig haft en allergisk hund förr kan det säkert låta helt galet att ge henne en spruta som hon kliar mer av. Anledningen till att det är så just nu är för att vi inte hittat rätt dos för henne, alla hundar är individer även när det kommer till detta.

Jag skriver inte så mycket som jag borde om allergin här i bloggen, det är säkert lätt att läsa min blogg och tro att jag har en helt frisk hund. Så är ju tyvärr inte fallet. Oftast känns det väl lättare och roligare att fokusera på det som är bra än det som är dåligt. Men jag ska bli bättre på att skriva om hennes klåda, dels för att det är bra för mig att gå tillbaka och titta men även för att någon som funderar på att köpa gårdshund kanske kikar in här. Nu är det verkligen inte alla gårdshundar som är allergiska, enligt veterinären vi går hos i Stockholm får dom in en hel del men jag har inga siffror på det. Jag känner inte till en enda en förutom Aska. Men det kan ju vara intressant att veta att problemet dyker upp i rasen ibland.

Idag ska vi åka iväg till en zoobutik här i stan som jag aldrig hört talas om förr. Men jag ramlade över dom av en slump för några dagar sedan och det verkar som att dom äter återförsäljare av ett fodermärke som har både hjort och häst i sitt barf-sortiment. Tänkte kika om dom har något sånt inne! Låter säkert makabert i vissas öron men jag blir nästan lite exalterad över detta. Inte för att jag älskar döda djur (är ju själv vegetarian) utan för att det betyder att vi får möjlighet att variera kosten för Aska som just nu bara äter ren.

Klådan är bättre

_MG_2773

Klådan är mycket bättre nu, det känns så skönt. Äntligen! Även om det sker med medicinering så känns det bra. Hoppas att vaccinet ska bli klart snart men det känns som att vi inte kommer börja med det innan nyår. De tre första gångerna måste ske på djursjukhus då det i ett fåtal fall är vissa hundar som fått en allergisk chock. Hoppas inte det händer Aska! Men det verkar vara väldigt ovanligt, tack och lov. Jag kan verkligen rekommendera Djurakuten för er som har hundar med hudproblem. De är helt outstanding där!

Jag skulle nog säga att hon just nu ligger mellan 4 och 5 på klådskalan om inte kanske något lägre ändå men det törs jag inte skriva.. Jag vet att hon knappt kliat något inatt eftersom att jag var vaken halva natten. Drack så mycket koffein och socker när jag skrev min hemtenta så jag var alldeles för uppskruvad för att kunna sova! Nu vet jag varför det finns dem som inte dricker kaffe på kvällen! 😉

Ökad klåda

Aska klåda har ökat sen i lördags, jag vet inte om det är något hon fått i sig eller vad det kan vara. Hon var hos mina föräldrar i fredagsdag och natt då jag var på Stockholm Horseshow hela dagen. Hämtade hem henne på lördag förmiddag, reagerade på en gång att hon kliade väldigt mycket. Tänkte att det kanske var på grund av att mina föräldrar har ganska mycket mattor osv hemma hos sig. Så jag duschade henne med Epi-soothe men det gav inget vidare märkbart resultat. På kvällen åkte vi till Upplands Väsby för att träna i Stockholmshundsportscenters Hundhall igen och hon satte sig till och med ned under träningen och kliade. Inte ett bra tecken!

Pratade med mamma om hon visste med sig att hon fått i sig något olämpligt och det enda hon kunde säga var att hon stannat och nosa länge på ett ställe. Hon visste inte om hon fått i sig något då. Hon har ju stannat länge när jag varit ute med henne också och eftersom att jag har henne lös så går jag vidare när hon stannar. Hon får springa ikapp mig istället. Det är ju väldigt svårt att hindra henne helt och hållet från att få i sig något, nosa på promenader måste hon ju få göra. Tyvärr kan jag inte vara 100% uppmärksam på henne hela tiden 🙁

Skulle säga att hon de senaste dagarna legat på en 8 på klådskalan vilket är väldigt högt. Det är så jobbigt och jag lider verkligen med henne 🙁

Klåddagbok

20131105-135443.jpg

Har skapat en ny kategori som heter “Klåddagbok”, den är väl egentligen mest till för mig själv men har insett hur bra bloggen är när det kommer till att komma ihåg hur saker har varit.

Hursomhelst så är klådan mycket mildare nu, har duschat henne med Epi-Soothe både igår och idag samt avslutat med balsamspray. Tycker att jag märke en stor förbättring efter duschen igår och efter att ha pratat med en sköterska på DA så blev jag informerade om att jag kan köra en kur och duscha några dagar i rad. Provar det och ser om det blir en förbättring!

Jag kommer att hänvisa till en “klådskala” i inläggen som ligger under kategorin “Klåddagbok”. Vad jag menar då är vart i klådan hon är på en skala från 0-10, här under ser ni två bilder på ett papper vi fick av Djurakuten som en hjälp i att bedöma klådan. Första bilden visar skalan från 0-10 det andra pappret beskriver “kriterierna” i hur “svår” klådan är. Som ni kan se var Aska mellan 7-8 när vi första gången var hos Djurakuten. Det har gått ett år sedan dess och anteckningarna ni kan se på andra pappret är anteckningar som gjordes under eliminationsdieten.

I och med att jag först tog en längre morgonsväng och sedan direkt in i duschen och låta Epi-soothen verka i tio minuter så har jag inte alls märkt av så mycket klåda idag. Hon kliad lite imorse men jag har inte vaknat inatt av att hon kliat vilket jag gjort de flesta andra nätter den senaste tiden. Ironiskt att jag skrev den 3:e att jag inte tyckte Epi-soothen gav resultat. Just nu upplever jag som att det har hjälpt till att lindra väldigt mycket. Skulle säga att hon är någonstans mellan 4-5 på klådskalan nu. D.v.s jag tycker att hon just idag hamnar någonstans mellan lindrig och måttlig klåda. Känns väldigt bra. Får hoppas att det håller i sig!

Namnlöst-1 (dragen) 1 Namnlöst-1 (dragen)