Saker en kan göra istället för att plugga

Jag är inne på min sista kurs på högskolan, vilket känns både läskigt och spännande eller nej mest skitläskigt om jag ska vara helt ärlig. Jag sitter just nu och försöker komma igång med uppgiften som är examinerande i kursen jag läser just nu men det går trögt. Jag har fått en inspirationssväng i hundträningen igen, vi får se hur länge det håller i sig för den här gången. Som jag skrev i mitt förra inlägg blir jag paranoid och tycker mig se ett samband med att träningen ökar och att klådan ökar. Samtidigt har vi slutat med kortisontabletter också och kör bara en kur med spray nu så det ligger säkert mer i det. Samtidigt ligger vetskapen om att det finns dom som menar att ökat proteinintag kan öka klådan och gnager i mig. Men jag har provat sänka proteinintaget och ökat intaget av fett osv, som många säger man ska göra, utan resultat. Det känns skönt att vi ska till Djurakuten imorgon!

Under tiden fortsätter jag att kämpa med plugget men om jag ska vara ärlig sitter jag mest och tittar på gamla bilder och läser gamla inlägg här på bloggen. Och tränar med Aska, vi har tränat lite på fjärren nu i vinter. Vi har en lång väg kvar men förr sprang hon fram säkert en meter när jag bad henne ställa sig. Sen fick jag för mig att vi skulle börja med låsta framben och då kunde hon inte sätta sig och ha kvar benen på boken som hon stod på. Nu kan hon sätta sig, ställa sig och lägga sig men på klippet har hon istället låsta bakben. Det verkar nästan lättare för henne, samtidigt vet jag ju att jag belönar att hon rör frambenen men det är för att jag först ville att hon skulle förstå att framtassarna måste vara kvar på boken för att hon ska få belöning.

 

 

Varmt, varmare, varmast!

Var på klubben och tränade lydnad för första gången på väldigt länge igår. Har känt mig så urless på lydnaden, det har känts som att vi inte kommit någon vart och alla andra är ändå bättre. Men nu har glädjen sakta smugit sig tillbaka så vi följde med Linnéa som skulle träna med Sandra. Aska hade en helt fantastisk attityd igår trots att det var väldigt varmt. Hon ansträngde sig även fast jag märkte att det var svårt att koncentrera sig i gassande sol. Givetvis blev det korta pass av den anledningen! Men när vi väl hade paus kom och hon kände att hon vilat klart började hon krafsa på mig och försöka få mig att göra ngt med henne igen.  Aska är verkligen 9 gånger av 10 en väldigt tacksam och rolig hund att träna. Hon är förig men ganska vek men med mycket glädje och fart.

Sandra och Linnéa visade mig ett för oss nytt sätt att träna apportering på igår. Jag lekte med Aska och kastade iväg en leksak när hon var riktigt uppjagad sen försökte jag lirka loss leksaken vi kampade med och lät henne sticka på den jag kastat iväg. Så fort hon tog den sa jag “JA!” så fick hon komma tillbaka till mig och kampa igen. Hon ville ogärna släppa leksaken utan fortsatte glatt att leka med mig ändå samtidigt som hon hade leksak hon hämtat i munnen och jagade den andra som jag drog runt på! Vi provade även en annan variant där jag kampade med henne över apportbocken. Tanken var att hon skulle känna att den är där och när jag tar leksaken ska hunden vara så uppe i varv att den vill ta vad som helst och då tar apportbocken för att den är vad som finns närmast. Det fungerade också bra men inte lika bra som det andra. Men jag tror att med lite tid så kommer den leken att ge bra resultat!

lydnad-2

lydnad-3

lydnad-4

lydnad-5

lydnad

Vinterträning

Jag och Aska börjar komma igång lite smått med träningen igen, vi har haft ett längre uppehåll då jag blivit så omotiverad av allergin och alla bakslag med dieten som vi haft. Men nu när vi hittat ett foder som fungerar så känns allt lite lättare igen. Kommer skriva mer om allergin i ett privat inlägg snart, har hänt en del på den fronten nämligen. Tänkte satsa på en tävling på vår klubb i maj, får se om vi kan vara med på den eller om jag måste hjälpa till på den tävlingen. Skulle vara skönt att tävla på hemmaplan! Ska också gå på en föreläsning om tävlingspsykologi, kan behövas!

Idag har vi tränat lite på grundpositionen, hon sätter sig gärna snett och verkar dessutom tycka att det räcker med att hon sätter sig intill mina ben. Sen om det är vänster om mig, bakom eller framför verkar Aska tycka är mindre viktigt. Så det ska vi träna mer på! Försöker få till apporteringen också, hon har så dåligt grepp och tuggar. Vet inte riktigt om jag tycker att vi kommer någon vart. Har i alla fall en klar bild av vad jag vill belöna.

Hör och häpna men jag och Aska har börjat fått in stadga i vissa saker! Pratade om stadga med mina träninskompisar för några veckor sedan, en av dom visade upp hur duktig hennes hund var på nosduttar, han var verkligen en stjärna! Jag blev inspirerad och dagen efter så tränade jag med Aska. Som med allt annat har jag ju problem att hon inte håller en position länge, funkar det inte så försöker hon med något nytt. Med nosduttarna har hon ju duttat, och duttat, när inte det fungerat har hon provat att dutta igen fast lite hårade. Har istället för nosduttar tränat på hakan i handen. Där har vi haft samma problem, hon har tryckt dit hakan och om jag inte belönat på en gång har hon tryckt igen och lite hårdare och så håller hon på tills och hon blir väldigt intensiv i sina duttar. Lyckades fånga sekunden precis innan hon började dutta igen och belönade då, tränade utan klicker då hon skruvas igång så mycket på den. Nu har vi kört det litegrann och hon har verkligen fattat grejen, hakan ska vara i handen stilla! Är så imponerad över min lilla hund, detta har tidigare känts som något vi aldrig kommer klara av.

Såhär kan det se ut när vi tränar inomhus, tur vi har bra speglar i hallen och en liten hund så man får plats 😉

vineter

Hej igen!

Vill bara titta förbi och tala om att vi lever, det där inlägget om Askas allergi får jag be att återkomma om. Jag har i alla fall blivit mycket klokare nu när det kommer till allergin och vi har hittat en mat hon äter. Om någon skrivit i kommentarerna och frågat efter lösenordet till de skyddade allergiinläggen så är risken tyvärr väldigt stor att jag missat den, jag har nämligen i skrivandets stund 3948 st kommentarer. Det mesta är spam, mitt spamfilter verkar inte vilja fungera.. Så ja, jag har lite att ta tag i. Ska försöka börja blogga lite mer nu och komma igång med träningen igen.

Jag har kommit fram till en “rolig” sak med mig och frittfölj det är precis som när jag rider, jag kan inte låta bli att titta ned på det fina lilla djuret jag tränar med. Den ovanan måste bort nu!

Här har ni några bilder från i onsdags när vi var och tränade lydnad inomhus, vilken lyx! Tur man har så himla braiga träningskompisar som kan fixa fram en inomhushall åt vår grupp!

P.S Jag ska försöka fixa alla trasiga länkar till bilderna här på bloggen, ska bara ta tag i all spam först.. Egentligen hade jag tänkt skriva ett inlägg om hur jag inte för allt i världen kan förstå hur folk inte bryr sig om ifall deras make-up de köper är djurtestad eller ej men jag hade glömt bort lösenordet till bloggen så när jag väl började skriva kom jag inte ihåg vad jag ville logga in för att skriva om. Kanske lika bra, jag kan vara en liten idealist när det kommer till djurvälfärd..

lydnad (2 av 19) lydnad (15 av 19) lydnad (14 av 19) lydnad (13 av 19)

Träning

Tränade med världens bästa lydnadsgrupp igår, jag valde att inte ta så mycket hjälp så vi inte tränat på hela löpet och även en lång tid efter löpet. Ville mest känna efter vart jag hade Aska och hon var PÅ kan jag säga! Hon var så himla rolig att träna med! Hon kan nästan gå upp i atomer av viljan att göra rätt ibland och jag älskar den attityden hos henne! Nu fick jag verkligen tillbaka träningssuget! Märkte ju av redan på pilateskursen att hon var “tillbaka” så att säga.

Anna frågade om ingen skulle med och tävla den 8:e december, blev sugen men jag har ju lovat mig själv att alla moment ska sitta bättre och att vi ska vara bättre förberedda inför nästa tävling så det får nog bli så. Siktar på den 25:e maj istället 😉

I helgen var jag i Linköping för två kurser jag läser på universitetet där, Hundens beteendebiologi 1 och Introduktion till Etologi. Där fick jag höra massor av bra och intressanta föreläsningar. Insåg även en märklig sak med mig själv och det är att i nya sällskap låtsas jag kunna betydligt mindre om hundar än jag kan. Varför? Jag vet inte, jag vill väl inte trampa någon på tårna helt enkelt. Men det leder ju till att jag blir irriterad när folk informerar mig om saker som varit självklart för mig i flera år. Ibland fungerar min hjärna så knäppt.

Planering

Vi satt och pratade om planering på senaste träffen med lyndadsgruppen som vi hade i söndags, det var jag som efterfrågat det bland annat. Och vi kom ju på redan när vi gjorde SWOT-analyserna att det här med att jag inte planerar är ett stort problem för mig, det har funkat hyfsat hitills och vi har kunnat lära oss en hel del moment riktigt bra men jag tror att vi har har kommit till en punkt där det kanske inte bara funkar att köra på någon känsla och inte ens fundera över vad man egentligen vill belöna. Så idag satte jag mig och skrev ned vart vi är idag i förhållande till LK1, sen gjorde jag även en plan för en träning som jag sedan åkte till klubben och genomförde.

Jag tror att jag ska göra såna här “sammanfattningar” då och då för att stämma av läget, jag skrev upp alla moment och hur dom såg ut för oss, sen skrev jag en lösning på hur jag ska träna för att dom ska fungera. Vi får väl se om det ger något, men på något sätt måste jag få in lite mer eftertanke i träningen i alla fall. Skriver ett inlägg sen om det jag kom fram till i mina funderingar!

Lite lydnad

En film på när jag och Aska tränar lite ställande under gång, apportering och lite starter i FF. Jag är alldeles för seg med belöningen vid ställandet. Återigen så måste jag tänka igenom vad det är jag vill belöna, vill jag belöna ett snabbt ställande eller att hon står kvar? Jag vill belöna ett snabbt ställande men det jag belönar i filmen är egentligen att hon står kvar. Nästa gång vi tränar det här ska jag ge henne ok så fort hon ställer sig. Planering, planering och fundering, jag är ju så dålig på det.

Jag måste fundera över och lägga om hela mitt sätt att belöna på för som det är just nu är det inte tydligt för varken Aska eller mig. Jag måste veta vad jag vill belöna innan jag börjar träna. Filmen ni ser här är dock från 25/8 så den har några veckor på nacken. Som det är nu så har vi inte tränat sen dess typ. Aska löper och jag har avstått träning helt och hållet under detta löp även fast hon inte varit lika seg som vid förra löpet. Men jag kände att vi behövde en paus.

 

Har tappat lusten till att blogga litegrann men har nu bestämt mig för att jag bara ska skriva om sådant som jag vill ha och kan ta andras åsikter om. Allt som handlar om veterinärer och eventuell allergi kommer jag hädanefter att skriva i ett privatinlägg, det är inget som jag varken vill eller orka ta massa olika åsikter om. Jag gör det som jag tycker känns bäst helt enkelt.

Snabbt ställande och platsliggning

Var på klubben och tränade igår, Aska hade en riktigt bra och rolig attityd. Hon var på och alert, hon är så himla rolig att träna med när hon är sådan! Förr var hon så jämt men numera är hon mest intresserad av att nosa känns det som. Hoppas att det bara är en fas?

Tränade i alla fall lite på LF/FF för att få till att när jag är stel, rak & tyst så är det jättebra. Tränade på som jag fått tips om, nu är det bara att hoppas att det ger resultat. Tränade även ställande under gång, körde med extern belöning bakom för att få till ett snabbare och säkrare ställande. Det fungerade ganska bra men dragningen bakåt var enorm så jag fick passa henne ganska noga så hon inte ställde sig snett. Körde lite platsliggning också och det gick inte alls bra men fick hjälp av Jenny med bra tips på hur jag ska göra, så nu har jag en bra plan där också. Hon har ju tyvärr börjat sätta sig upp och gå till mig och nu har det gått så långt att jag helt enkelt inte tror att hon fattar att hon inte ska göra det. Men har en plan för att komma till rätta med det nu 😉

Månadsmål

Tänkte börja göra upp lite månadsmål med träningen, jag behöver ju som sagt strukturera min träning så jag tror detta kan vara ett bra första steg. Jag tackar Wingforsflocken för tipset!

Så här kommer dom alltså månadsmålen för September + det som är kvar av augusti 😉

Lydnad

Platsliggning- Jobba med att få henne att ligga kvar hela tiden ut även om hon känner sig obekväm. Få henne mer bekväm i situationen. Lägga med nya hundar och mer störning.

Tandvisning – Fortsätta träna, försöka få henne att känna sig mer bekväm

Läggande – Börja med att hon faktiskt lägger sig, sedan är målet att få till ett snabbt och säkert läggande.

Linförighet – Få till ett säkrare LF/FF där jag inte behöver berömma så mycket. Träna in att när jag är tyst, rak och stel så är det jättebra.

Inkallning – Få bort tvekan, mer fart och få bort snurren som hon gör..

Ställande – Få till ett snabbare ställande, få bort tvekan.

Apportering – Få ett bra gripande, hon ska hålla den utan att släppa.

Hopp över hinder – Få henne att komma in i ursprungsposition utan att behöva kommendera det.